Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Von Doren – en riktigt bra Norgehistoria

Designad i Norge, tillverkad i Schweiz – klockmärket Von Doren, grundat 2016 av Öyvind VonDoren Asbjørnsen, ger klassiskt urmakeri en subtil nordisk touch. Dessutom lyckades det unga märket att bli del av Årets Fotograf 2018.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-06-30 12:42  |  Lästid: 2 minuter

Arne Beck blev Årets Fotograf i Norge med denna bild som han plåtade för klockmärket Von Dorens kampanj.

Med sin starkaste modell Grandmaster II visar Van Doren att de menar allvar det finns utrymme för ett oberoende norskt märke i klockvärlden. Grandmaster II kommer i två varianter – båda med guilloché-mönster på den vita urtavlans yttre del som också bjuder på applicerade index. Skillnaden är att den ena varianten har en öppning klockan 12, ett så kallad open heart, där du kan se balanshjulet och oron svinga fram och tillbaka 28 800 gånger per timme.

Schack matt från vårt västra grannland.

Grundaren Øyvind VonDoren Asbjørnsen är en klocksamlare vars passion väcktes då hans farfars klocka hamnade i hans händer i 12-årsåldern. Efter en karriär som filmmakare och TV-entreprenör kan han äntligen göra sina drömmar om ett eget klockmärke verklighet. VonDoren Asbjørnsen väljer ovanliga vägar för att nå ut – bland annat samarbetar han med schackspelare – därav klockans modellnamn. Dessutom anlitade han fotograf Arne Beck att ta kampanjbilder med den norska Tv-personligheten Enok Groven. Ett mästardrag, där det starka porträttet gjorde Beck till Årets fotograf i Norge.

Som du märker har klockorna inte något datum, vilket man ofta förväntar sig av klockor i den här
(pris-)klassen.

– Det är ett mycket medvetet val. Vi gjorde några tidiga skisser med datum, men det ödelade det visuella intrycket av klockorna – utan datum blir de mer stilrena, säger Øyvind VonDoren Asbjørnsen, som kallar sig för Chief Amazement Officer.

Klockorna kan beställas på www.vondoren.com

Øyvind VonDoren Asbjørnsen utför kvalitetskontroll.

Priser: Grandmaster II Open Heart: cirka 17 600 kronor. Grandmaster II cirka 16 100 kronor.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-06-30 12:50