Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

VM-BRONS! Årets 5 starkaste bronsklockor

Bronsklockor som åldras och patineras gör din klocka unik – Café spanar in den starka trenden med klockor från Anonimo, Oris, Montblanc, Panerai och Rado.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-06-23 13:13  |  Lästid: 3 minuter

Brons är en legering som består främst av koppar, kombinerat med tenn och andra metaller som aluminium, mangan, nickel och zink. Vi människor har använt det ungefär 5 500 år, i allt från vapen till utensilier, möbler och konst, så det är väl på tiden att det också får ett stort genomslag i klockbranschen?

Anonimo Epurato

Anonimo är en av pionjärerna när det gäller bronsboetter, vilket de har gjort sedan märket grundades 1997. Utöver intressanta material har märket kännetecknats av en kombination av hög modegrad och precisionen hos dykar- och militärinstrument. Inte så konstigt med tanke på att en av grundarna kom från Ferragamo och den andra från Panerai, plus att de kommer från Florens, men tillverkar klockorna i schweiziska Jurabergen. Epurato är med sina 42 millimeter i diameter och en höjd på 11 millimeter den elegantaste modellen hittills, och här får du riktigt fin design, intressanta material och gott urmakeri för en rimlig peng.
Pris: Cirka 26 800 kronor

Oris Big Crown Bronze Pointer Date

Bronsboett, grön urtavla och vintageinspirerad design: Oris prickar med sin Big Crown Bronze Pointer Date in tre rådande klocktrender. Även storleken på 36 millimeter visar att man vågar använda äldre mått för herrklockor som var standard ända fram till 1990-talet. Urverket är automatiskt på klockan som har tydligheten hos ett flygarur, till och med när det gäller datumet, som har en igenkännlig extra lång visare med en vit triangel längst ut.
Pris: Cirka 16 100 kronor

 

Rado HyperChrome Bronze

Rado är som bekant kända för att jobba med keramiska material – vilket de gör även på HyperChrome Bronze, som visades under Baselworld 2018. Här har det designstarka märket dock även för första gången inkluderat bronselement, vilket skapar en skön kontrast. De keramiska delarna kommer att förbli som de är, medan bronsdelarna kommer att patineras och förändras med tiden. Rado har också med ett hemligt recept säkerställt att bronsets åldringsprocess inte påbörjas förrän du börjar bära klockan.
Pris: Cirka 43 900 kronor (Begränsad upplaga, 999 exemplar.)

 

Montblanc 1858 Automatic Chronograph

Montblanc 1858 Automatic Chronograph bjuder på brons i den 42 millimeter stora boetten, ringen och kronan. I övrigt följer denna kronograf de vintagekoder som hör 1858-kollektionen till – ett par exempel på detta är så kallad bi-compax-design design med kronografens två extra urtavlor och den solborstade och lätt rökigt champagnefärgade urtavlan. Att Montblanc gör vintageinspirerade kronografer är ingen tillfällighet eftersom den klassiska kronograftillverkaren Minerva, som grundades redan 1858, Minerva, är en del av Montblanc.
Pris: Cirka 48 400 kronor

Panerai PAM 671 Luminor Submersible 1950 3 Days Automatic Bronzo

Panerai gjorde redan 2011 en bronsklocka som hör till märkets mest kända modeller, 2017 kom Panerai PAM 671 Luminor Submersible 1950 3 Days Automatic Bronzo som tillverkas i endast 1 000 exemplar. Det här är artikelns största klocka med en boett som mäter kaxiga 47 millimeter. En klassisk Panerai med det karaktäristiska kronskyddet, ett så kallat “tight seal device”, vilket patenterades av Maria och Giuseppe Panerai den 26 november 1956.
Pris: Cirka 144 600 kronor

 

Rado HyperChrome Bronze visar att bronstonerna också fungerar med en casual look.

Anonimo Epurato kompletterar en tung, 40-talsinspirerad look med flera lager av mjuk ull.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-06-23 13:17