Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Vilken klocka bar Andy Warhol, Clark Gable och Gary Cooper?

Buren av kändisar som Andy Warhol, Lady Diana, Rudolph Valentino, Michelle Obama, Jackie Kennedy, Clark Gable, Gary Cooper, Steve McQueen Greta Garbo, Patti Smith, Duke Ellington Fred Astaire – Cartier Tank är en av de få klockor man kan kalla ikon.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-09-21 17:42  |  Lästid: 3 minuter

Tankbärarna Andy Warhol, Gary Cooper och Niels Schmidt.

Slaget vid Somme, ett av de blodigaste under första världskriget, var inte bara av ondo – det ledde nämligen indirekt till Cartiers mest kända klocka. För första gången såg världen under detta slag stridsvagnar – de så kallade FT-17 från Renault, vilket gav en aha-upplevelse till alla intresserade av design. En av dessa var Louis Cartier, som året efter slaget presenterade Cartier Tank – den första med en boett av platina – som med sina långa flanker är inspirerad av hur en stridsvagn ser ut uppifrån. General Pershing, som 1917 utsågs till USA:s högsta General, erbjöds en av de första klockorna.

Louis Cartier och en av de första Tank-klockorna (från 1919).

Louis Cartier var designer som var pionjär under Art Deco-eran – för tekniken vände han sig till Edmond Jaeger (del av, Jaeger-LeCoultre), som utrustade Louis design med ett passande urverk och ett ergonomiskt vikbart dubbelspänne. När armbandsur ett drygt decennium senare seglade om fickuren i popularitet och volym, blev Tank över kommande decennier det franska juvelhusets favorit bland celebriteter, däribland de som nämns i ingressen. Modeintresserade läsare kanske också känner till 1960-talets tyska stilbildare, fotografen och skådisen Günther Sachs, som gärna och ofta visade upp sin Cartier Tank. Andy Warhol lär för övrigt ha yttrat följande:
– Jag bär inte en Tank för att veta vad klockan är. Faktum är att jag aldrig vrider upp den. Jag bär den för att det är klockan man ska bära.

2017 års Tank Louis de Cartier har alla klassiska detaljer på plats.

Genom åren har designen kompletterats med 35 varianter och kollektioner, däribland den välvda Tank Cintrée som kom 1921, kvartsdrivna Le Must som kom 1972, och Tank Americaine med bulliga, rundade flanker, som kom 1989. Så gott som alla modeller har utöver boettens grundidé gemensamma designingredienser i form av romerska siffror, blå visare, den blå safiren i kronan och urtavlans så kallade chemin de fer; ”järnvägsspåret” med minuterna.

Tankbärarna Günther Sachs, Yves Saint Laurent och Rudolph Valentino.

Till skillnad från 1917 så tillverkar Cartier idag en stor del av sina egna urverk, och en av 2017 års Tank-modeller, Tank Louis Cartier drivs av urverket 8971 MC, där MC står för Manufacture de Cartier. Tank Cintrée skeleton, som drivs av 9917 MC, kommer ut i en begränsad upplaga om 100 klockor per material.

Att fira en sådan stilikon är hand i handske för Cartier som efter en utflykt i superavancerat urmarkeri numera satsar på tydliga former i gammal och ny tappning. Så vi kommer säkerligen kunna njuta av nya Tank-varianter med stora och små justeringar under en lång tid framöver.

Cartier Tank Cintrée Skeleton.

En tidig Tank Cintrée.

Jaeger-LeCoultre hjälpte till med urverket och spännet.

Tank Must de Cartier.

Tank Américaine.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar