Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Vilken klocka bär A. Lange & Söhnes VD?

Anders Modig  |  Publicerad 2017-05-16 16:53  |  Lästid: 3 minuter

Lange & Söhne behöver för klocknördar ingen närmare presentation. Om du är lite nyare i handledsleken så kan du lägga tre ord på minnet: Tyskland. Precision. Superhantverk. Visst, med prislappar därefter, men nu snackar vi ett av världens allra, allra bästa märken. VD Wilhelm Schmid, som kommit in i klocksvängen på en tämligen okonventionell väg via Castrol och BMW har för vana att ta på sig en klocka från den nya kollektionen i januari och bära den ett år.

Vilken är din klocka under 2017?

– Honey Gold Zeitwerk Decimal Strike.

Honey Gold Zeitwerk Decimal Strike. Foto: Anders Modig

 Vad gillar du med den?

– Det är en fantastisk managerklocka – dagar när jag har bumper to bumper med möten så kan jag ställa in den så att jag var tionde minut får en liten påminnelse om att tio minuter har gått. Det är en diskret dubbelgong, men du hör den. Ett användbart verktyg i dagens värld. Och materialet är fantastiskt.

Ni har tagit fram en ovanlig variant av honey gold.

– Ja, vilket gör att klockan ändrar färg så fort ljuset skiftar. I naturligt ljus har den en väldigt varm ton, nästan som vitt guld, i artificiellt ljus lite mer rosa, vilket gör att du inte ta kort av honey gold – glöm det!  I de flesta foton blir det för rosa, men i verkligheten är det alltid lite annorlunda. Jag gillar verkligen förändringen som gör att  du inte behöver bestämma dig för vitt guld eller rosa guld – honey gold ger dig det bästa av båda världarna. Det är också hårdare än normalt guld, vilket gör klockan mer reptålig. 

Wilhelm Schmid, VD för A. Lange & Söhne. Foto: Anders Modig

Det har varit lite svajigt i klockbranschen, hur ser det ut för er?

– Man kan inte ha ett bästa år hela tiden, men om vi tittar på 2016 – ett knepigt år – så var det vårt tredje bästa år någonsin, så då kan man inte klaga. Och hittills ser det ut som om 2017 blir ett bra år också.

 Vad är hemligheten?

– Min filosofi är enkel. Det du tillverkar ska säljas – inte bara till butik, utan också till kund. Vi har begränsade tillverkningsresurser och vi är drivna av efterfrågan – vilket gör att vi måste reagera snabbt. Jag vill inte bygga några klockor som blir lager – för då har jag tagit resurser från att bygga något som kunde gått till kund, så då gäller det att reagera i tid, styra om tillverkningen och tillverka fler av de klockor som blir populära.

Diding! Plötsligt kommer den lilla gonggongen, en varm liten klang som påminner mig om … en tyst, men högstämd triangel. (Är det Kurt Olsson som gett mig dessa metaforer? Eller det faktum att jag kommer från generationen som faktiskt spelade triangel på musiken i lågstadiet?)

Schmids nya favoritklocka. Foto: Anders Modig

Där kom den!

– Ja, där ser du, nu har ytterligare tio minuter gått. Det är ett ganska distinkt ljud, som tur är stänger du lätt av det på natten. Jag tror vi kommer komma överens jag och Zeitwerk Decimal Strike. Vi har haft en bra start, säger Wilhelm Schmid.

Fakta A. Lange Honey gold Zeitwerk Decimal Strike

Mått: 44,2 millimeter
Urverk: L043.7 Manuellt med 36 timmars gångreserv.
Funktioner: Gong var tionde minut och en djupare gong med timindikation varje hel timme.
Material: Honey gold i en unik legering för A. Lange & Söhne.
Limiterad edition med 100 klockor
Pris: Cirka 1 228 000 kronor

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-05-17 12:01