Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Vilken är ljusdesignerns drömklocka?

I andra delen av Cafés artikelserie ”favoritklockan” har turen kommit till ljusdesignern Kai Piippo, som bär en klassiker av stål, som i år firar fyrtioårsjubileum.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-08-29 10:18  |  Lästid: 3 minuter

Namn: Kai Piippo
Yrke: Ljusdesigner.
Aktuell med: ljusdesign av Stadshuset i Stockholm samt masterplan för ljuset i Kirunas stadsomvandling
Favoritklocka: Patek Philippe Nautilus Cronographe 5980
Andra klockor i samlingen: Omega Speedmaster, Brequet Heritage, IWC Big pilot

Armbandet, som blandar matt och blank slipning.

Armbandet blandar matt och blank slipning.

Patek Philippe Nautilus är för mig helt enkelt perfektion. Den första modellen 3700/1 som kom 1976 designades av Gérald Genta, som tre år innan med Audemars Piguet Royal Oak rivit murarna vad gäller acceptansen för att använda stålboetter på lyxklockor med haute horlogerie-kvalitet på finish och dekorationer. Originalet var 42 millimeter och kallades ”Jumbo” – eftersom den var gigantisk för sin tid. Min modell, 5980, har växt till 46,5 millimeter, vilket passar mig perfekt eftersom jag är 186 centimeter finne med starka armar. Höjden på 14,5 millimeter ger den en kropp och tyngd som jag saknade från min tidigare Nautilus 5711 som jag bytte in mot den här för ett år sedan.

En ovanlig kronograflösning med minuter och timmar på samma extra urtavla.

En ovanlig kronograflösning med minuter och timmar på samma extra urtavla.

Med Nautilus skapade Genta vad jag tycker är en av klockhistoriens vackraste klockor. Formen – en blandning av rund, fyrkantig, oktagonal och oval, inspirerad av kajutafönster, är helt enkelt genialisk eftersom det finns en perfekt balans mellan formerna – vilket gör den för evigt modern. Armbandet är ett mästerverk i sig med blandning av matt och blank finish och gör klockan superbekväm att bära. Urtavlans breda ribbor ger mig känslan av havsvågor som sköljer in mot stranden, och jag älskar att drömma mig bort bland kugghjulen bakom bakboettens safirglas som ger full insyn i mekaniken.

Denna modell är en kronograf med funktion att ta tid med sekunder, minuter samt timmar. I ärlighetens namn använder jag sällan funktionerna, men de extra visarna ger klockan en sportig look med sina röda siffror. I slutändan gillar jag att den är både diskret och sportig, och att det bara är klockkännare som förstår hur speciell och sällsynt den är.

Full insyn i mekaniken genom bakboettens safirglas.

Full insyn i mekaniken genom bakboettens safirglas.

Att bli uppköpt efter att i 25 år grundat och drivit företaget som ljussatt bland annat Kungsgatan, Norrmalmstorg, Biblioteksgatan, Mariatorget, skidbackar i Åre, samt broar, parker, hotell och resorts runtom i världen var fantastiskt. För det tog så mycket tid att driva företaget att jag inte hade tid att koncentrera mig på ljussättning. Nu, som designchef på ÅF Lighting har jag mer tid att vara kreativ igen – både på jobbet och vad gäller klocksamlingen.

Berättat för Anders Modig
Foto samtliga klockbilder: Kai Piippo

Kai Piippo. Foto: Ida Borg

Kai Piippo. Foto: Ida Borg

Storleken 46,5 millimeter fungerar på större handleder.

Storleken 46,5 millimeter fungerar utmärkt för större handleder.

Sjuttiotalistisk formfulländning, enligt Kai Piippo och många andra klocksamlare.

Sjuttiotalistisk formfulländning, enligt Kai Piippo och många andra klocksamlare.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-08-29 12:30