Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Vilken är klockornas stora fiende?

Café träffar Longines VD Walter von Känel och pratar business, Vasaloppet och klockors stora fiende.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-09-14 20:47  |  Lästid: 3 minuter

Walter von Känel, VD för Longines. Foto: Anders Modig

Hur stora är Longines?

– Vi är nummer fyra i världen i omsättning. I Swatch Group har vi nummer 2, nummer 4 och nummer 5 – Omega, Longines och Tissot, och vi omsätter mer än en miljard Schweizerfranc per märke.

Och ni är nummer 1 i Kina?

– Ja, det stämmer. Vi är väldigt starka i Kina.

De här båda nyheterna – Longines Record och Longines Heritage 1945 – är två av Longines starka vintageinspirerade modeller.

Hur ser du på smartwatches?

– För mig är smartwatches eller connected watches en helt ny faktor, en nykomling i klockvärlden, och King of connected är såklart Apple. Huawei och Samsung kommer bakom, men vi i Schweiz har inte så mycket med denna nykomling att göra. Det som Frederique Constant eller TAG Heuer gör är peanuts globalt sett. Hittills ser det ut som om nykomlingen skapar en ny marknad, jag tror inte vi i Schweiz har tappat marknadsandelar globalt sett på grund av smartwatches. Inte vi i alla fall – Longines har haft en stabil omsättning på runt 1,5 schweizerfranc sedan 2014.

I år presenterar ni COSC-certifierade kronometrar med balansfjäder och escapement i silikat?

– Ja, det är perfekt, eftersom våra kunder är glada att ha en klocka som kämpar mot den stora fienden.

Som är?

– Magnetism! (Magnetism, som omger oss mer än någonsin i telefoner, datorer, högtalare et cetera kan störa framför allt balansfjädern så att klockan börjar gå fel, red’s anm.)  Dessutom gör dessa delar att våra klockor är stöttåligare och har bättre precision. Vi är ett volymmärke, vi tillverkar 1,4 miljoner klockor per år, vi är en avancerad storindustri. Longines är inte ett familjeföretag där mamma och pappa sitter och gör klockor för hand, och hittills har ingen klagat på det. Vi vill att våra klockor ska vara tillgängliga, därför kostar våra certifierade kronometrar under 2 000 schweizerfranc.

Longines Heritage 1945 drivs av ett automatiskt urverk och har en extra urtavla som visar sekunderna. Pris 15 500 kr Longines Record, som är kronometercertifierad, kostar cirka 18 150kr och är utrustad med escapement och balansfjäder av silikat.

Longines har också varit en av pionjärerna inom kvartsur sedan 1960-talet?

– Ja, idag gör vi 80 procent mekaniska ur, och 20 procent kvarts. I år lanserade vi ett kvartsur som ligger under 1000 schweizerfranc – VHP; det håller precisionen ±5 sekunder per år. Det är en helt fantastisk klocka. Förresten, du kommer från Sverige, eller hur? Heja, heja!

Va?

– Jag älskar att åka längdskidor – jag var den 156:e i världen som gjorde alla tio långlopp i världen i Frankrike, Tyskland, Österrike, Italien, Finland, Norge, USA, Kanada, Schweiz och inte minst Vasaloppet, som jag åkt flera gånger. Det var där jag lärde mig att ropa heja, heja!

I år kom även Longines Conquest Classic i stål en kronograf med ett automatiskt urverk. Pris: 26 000 kronor.

Longines gör fortfarande små serier med fickur. Longines Railroad Pocket Watch, är limiterad till 250 exemplar, och kostar cirka 27 300 kr.

Café på plats på Baselworld, världens största klock- och juvelmäsa. Foto: Anders Modig

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2017-09-14 20:49