Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Vilken är filmstjärnornas favoritklocka?

Vilken klocka är döpt efter en slätt i Anderna och bärs av filmstjärnor som Alain Delon, Matt Damon och Jared Leto?

Anders Modig  |  Publicerad 2017-10-22 18:10  |  Lästid: 3 minuter

Matt Damon, här med Michael Douglas, visar upp sin Piaget Altiplano.

Genèvebaserade Piaget har tillverkat flera av världens tunnaste klockor, och i processen lyckats få flera av de fetaste filmstjärnorna bland sina bärare. Modellen Altiplano är döpt efter den platta slätten på gränsen mellan Peru och Bolivia har genom åren burits av superstjärnor som Michael Douglas, Matt Damon, Michael B Jordan, Jared Leto, Steve Carell och Alain Delon. 2017 firar denna tickande ikon 60-årsjubileum med en färgstark kollektion.

Piaget är det märke som har innehaft flest världsrekord när det gäller tunna klockor, och 1957 introducerade Valentin Piaget den första Altiplano-modellen som drevs a den ultra-tunna kalibern 9P, endast 2 millimeter hög – vilket än idag vore en prestation, och för 60 år sedan inget mindre än en sensation.

De historiska Altiplanomodellerna 902 (1957), 12103 (1963) och 12104 (1960)

Michael B Jordan och Jared Leto bär gärna Piaget Altiplano.

Med den nya Altiplanokollektionen – i vanlig ordning med boetter av guld eller platina – så behöver du inte specialbeställa större skjortmanschetter för att få plats med klockan. De 38 millimeter handjagade modellerna mäter endast 6 millimeter i strumplästen och drivs av ett 2,1 millimeter högt urverk. De 40 millimeter stora automatiska modellerna ligger inte långt efter: boetterna är 6,36 millimeter höga, och drivs av ett urverk som är enastående 3 millimeter tunt. OK, den nya kollektionen slår med dessa siffror inga världsrekord, men klockorna är fantastiska exempel på att introducera detaljer som berikar en klassisk kollektion. Och med tourbillonvarianten får du för första gången möjligheten att ha en Altiplano med en high complication.

2017 års jubileumsmodeller, referenserna 42052, 42051 och 42050.

I vanlig ordning när det gäller Piaget så har man ägnat stor möda åt detaljerna. Designdetaljerna som får åtminstone mig att salivera är den extremt tunna profilen med raka hornen som avslutas i vad som ser ut som ett slags platt landningsställ som klockan vore ett flygande tefat. Detta grepp som i själva verket är diskret, ger en väldigt skön ergonomi. I övrigt gillar jag också microrotorn på de automatiska modellerna, de solslipade urtavlorna med index av roséguld, de djupa färgerna som passar perfekt till höstens look och den P-märkta kronan som är bekväm för fingrarna i uppdragningen av den handjagade modellen G0A42107.

Närbild av bakboetterna på 42107 och 42105.

Piaget Altiplano kostar från cirka 175 000 kronor.

Tips från coachen: Både Ebay och vissa auktioner kan med lite tur bjuda på fynd när det gäller Piaget. jag tror att Piaget kommer att ta stora priskliv uppåt på vintagemarknaden om fem till tio år.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-23 10:00