Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Vem vann klockvärldens finaste utmärkelse?

Grand Prix d’Horlogerie Genève, vilket ofta kallas klockvärldens Oscarsgala gick av stapeln i veckan. Tolv kategorier korades, och det allra finaste priset gick till Chopard.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-11-12 20:32  |  Lästid: 3 minuter

Chopard L.U.C Full Strike.

Grand Prix d’Horlogerie Genève har 12 olika kategorier som spänner från herrklockor till kalenderklockor, plus fyra övergripande priser. Det allra finaste av de sistnämnda, Aiguille d’Or, den gyllene handen, gick i år till Chopard för deras Chopard L.U.C Full Strike  Vilket var totalt välförtjänt – eftersom de har helt återuppfunnit konstruktionen av en minutrepetition.

Minutrepetition är en av de mest komplicerade komplikationerna att tillverka, och därmed också en av de dyraste. Den går ut på att du kan höra hur mycket klockan är genom att klockan spelar olika toner för timmar, kvartar och minuter. Tonerna uppstår genom att små hammare slår på vad man skulle kunna kalla en trådformad cymbal – i regel av guld – som löper runt boetten.

Chopard L.U.C Full Strike tillverkas i 20 exemplar.

I vanliga fall brukar minutrepetitionen aktiveras och få sin energi genom att man drar i ett slags platt spak, som sticker upp någon millimeter från boetten på vänster sida. Chopard låter i stället energin komma från kronan. Drar du kronan framåt så ger du energi till gångreserven och drar du den bakåt så ger du energi till minutrepetitionen, som aktiveras genom krappen på kronan.

Det mest revolutionerande med Chopard L.U.C Full Strike är dock själva ”cymbalen”, som ger ett kristallklart ljud. Bokstavligt talat, eftersom den är tillverkad av safirkristall. Safirkristall är som bekant det i princip repfria glas som används för att täcka och skydda urtavlan. Den här klockan har med hjälp av CNC-maskiner bearbetat ett solitt block safirglas till ett tunt, clocheformat stycke som täcker urtavlan och liksom sticker ner i den 42,5 millimeter stora, 11,55 millimeter höga boetten, där den tjänar som ”cymbal”. Smakar det, så kostar det. För att en av de tjugo klockor som kommer att tillverkas ska bli din, måste du punga ut med 2,25 miljoner kronor.

Syskonen Karl-Friedrich Scheufele och Caroline Scheufele som delar på ordförandeskapet i Chopard var glada vinnare av Aiguille d’Or på Grand Prix 2017.

Du behöver dock inte vara multimiljonär för att bära ett stycke Grand Prix-glamour kring din handled. Petite Aiguille, som delas ut till klockor under 70 000 kronor, gick i år till den härligt retroinspirerade kronografen Tudor Black Bay Chrono som bland annat synts på Beckhams handled. Den blir din för cirka 43 500 kronor.

Tudor Black Bay Chrono tog också hem ett av de finare priserna.

Samtliga vinnare från Grand Prix d’Horlogerie Genève 2017.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-11-12 20:35