Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Världsrekord! Bukowskis klubbar 2,23-miljoners Omega

Auktionsvärlden har fått en ny världsrekordhållare: Svenska Bukowskis, som kvart över fyra idag, den 25 oktober 2017, klev in i historieböckerna. "Jag blir så glad och stolt!" utropar Omegas VD Raynald Aeschlimann.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-10-25 17:48  |  Lästid: 2 minuter

Världsrekordklockan Omega 2915-1 från 1958.

De allra första Omega Speedmaster, även känd som 2915-1, började tillverkas 1957, och i somras gjorde någon ett fynd på vinden – ett exemplar från 1958, som var i otroligt gott skick. Eftersom allt är original, från tachymeter-skalan på ringen, broad arrow-visarna, den härligt patinerade, lätt blekta urtavlan till det rena bakstycket. Likaså är stållänken den korrekta – en så kallad 7077/6. Så det var kanske inte så konstigt att det utvecklades en veritabel huggsexa med ett tiotal mycket aktiva budgivare i salen, på telefon och på nätet. Kvart över fyra idag, den 25 oktober, 2017 lades slutbudet, som låg långt över de förväntade 900 000 kronorna. Klockan fick en ny ägare för inte mindre än 2 226 500 riksdaler inklusive auktionshusets provision och avgifter, vilket är ett nytt världsrekord.

Ägaren är ännu inte offentlig, men slutbudet lades per telefon. Det är i skrivande stund oklart om klockan stannar kvar i Sverige – ofta brukar märkenas egna museum och samlingar köpa upp den här typen av åtråvärda objekt. Framför allt för att de vill ha dem och visa upp dem för allmänheten, men vissa elaka tungor menar också att märken museer medvetet driver upp auktionsvärden för att höja märkenas prestige.

Det är otroligt sällan klockor av den här kalibern dyker upp på auktion i Sverige – vanligtvis hör de hemma hos de internationella drakarna Christie´s, Sotheby’s och Phillips. En dryg timme efter rekordet, får jag tag på Omegas VD Raynad Aeshlimann. Han har han ännu inte fått den glada nyheten, men blir hojtande glad när jag talar om vad som har hänt.
– Wow, det gör mig så glad och så stolt! Vad som är amazing med Speedmaster – en av de mest ikoniska klockorna för samlare – är att folk runtom i världen förstår klockans budskap och anda. Och att någon vill betala så här mycket på en auktion i Sverige är ytterligare ett bevis för detta, eftersom man i den delen av världen drivs av passion, inte spekulation. Det gör mig så glad och stolt!

Raynald Aeschlimann, Omegas VD blir jublande glad när Café delar nyheten med honom.

 

Dela på Facebook
Tweeta