Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Världsnyhet från Max Büsser and Friends

Max Büsser and Friends Legacy Split Escapement är en uppvisning i banbrytande teknik och galet, tålmodigt hantverk.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-12-08 10:00  |  Lästid: 3 minuter

Max Büsser and Friends Legacy Split Escapement visades upp i början av oktober, och på Dubai Watch Week träffade jag grundaren Maximilian Büsser.

– Tillsammans med vår evighetskalender är det här världens enda urverk som har ett delat escapement, det vill säga att oron är på toppen av urverket, svävandes ovan de tre emaljerade urtavlorna, och ankaret är på baksidan av urverket. Skaftet som förbinder de båda är 11,7 millimeter långt, och pivoterna är 0,2 millimeter.

Denna balansakt roterar fram och tillbaka 18 000 gånger per timme, med en kraft som kommer från två gångfjädrar, vilket ger en gångreserv på 72 timmar.

MB&F Legacy Split Escapement har tre små emaljerade extra urtavlor: timmar och minuter klockan tolv, gångreserv klockan fyra, och datum klockan 8. Kalendern är en enkel kalender, och i slutet av månaden är det superenkelt att ställa om datumet med knappen klockan sju. Knappen har dessutom ett kopplingssystem vilket gör det omöjligt att skada urverket om du ändrar på datumet runt midnatt.

Själva urtavlan kommer i fyra versioner: blå, rött guld, gult guld och en rutenium-grå, och samma färg används också på urverkets baksida. Färgerna är inte bara vackra – när du kikar närmare på urtavlorna ser du att de är resultatet av ett extremt, närmast besatt handarbete.

– Det finns två hantverkare som kan den här frostade tekniken, säger Max Büsser som flyttade Genève till Dubai för tre år sedan. En av dem jobbar för Kari Voutilainen, och det är gjort med en liten metallborste. Om du en gång slår för hårt på borsten, så får urtavlan en buckla, och måste kasseras. I slutändan kan han göra 3–4 urtavlor per månad. Så han har jobbat för oss sedan januari för att vi skulle ha tillräckligt med urtavlor till lanseringen. Det är en av anledningen till att jag älskar urmakeri – att du fortfarande har tokiga hantverkare som sitter och gör en finish med en liten metallborste. Det är viktigt i vår värld.

Varför?

– Därför att kunskap om arbete och hantverk har blivit helt bortkopplat. Ingen vet hur en bil fungerar, inte ens verkstaden. De kopplar in ett par kablar och datorn säger t dem vad som ska bytas. Ingen kan reparera något. Därför är hantverk viktigt, så att inte kunskaper glöms bort. Det är naturligtvis helt galet att lägga en månads arbete och energi på att göra fyra urtavlor. Men det är så vi är, och om inte vi gör det gör ingen det. Vi är tacksamma för de som vill jobba för oss, vi inser att de gör oss en tjänst när vi experimenterar med att göra nya saker. Och vi ger aldrig stora ordrar, eftersom vi bara gör 235 klockor om året.

Max Büsser and Friends Legacy Split Escapement kostar cirka 655 000 kronor plus moms.

Se filmen om MB&F Legacy Split Escapement här!

 

 

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar