Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Världens tunnaste klocka

Piaget presenterade på Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) världens tunnaste klocka – en handuppdragen, mekanisk konceptklocka som är endast 2 millimeter hög! Hur är det möjligt? Café avslöjar de fem nya uppfinningarna.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-02-08 11:36  |  Lästid: 3 minuter

Altiplano Ultimate Concept är lika tunn som 1957 års urverk 9P.

Piaget är återigen tillbaka på tronen som tillverkare av världens tunnaste klocka. Och världsrekordet heter duga – Piaget Altiplano Ultimate Concept är 44 procent tunnare än någon annan klocka.

Piaget har en lång historia som tillverkare av världens tunnaste klockor. 1957 kom det handuppdragna legendariska urverket 9P som endast mäter två millimeter i strumplästen, och 1960 kom det automatiska urverket 12 P, som mäter 2,3 millimeter. 2014 lanserades Piaget Altiplano 900 P, där hela klockan är 3,65 millimeter hög. Detta var världsrekord, och är fortfarande den tunnaste klockan som tillverkas i större serier.

 

Ramen/bakboetten till Piaget Altiplano Ultimate Concept.

2015 skrällde dock Jaeger-LeCoultre när man presenterade sin limiterade (100 klockor) serie av Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Squelette, som med sina 3,60 millimeter – en skillnad på 0,05 millimeter – petade ner Piaget från tronen. Lite som när Gunnar Larsson vann 400 meter medley vid OS i München 1972 med två tusendelar.

Men med sina 2 millimeter för hela klockan visar Piaget Altiplano Ultimate Concept, tillverkad av en koboltbaserad legering, var skåpet ska stå. Det hela är möjligt genom att följa samma konstruktionsprincip som 900 P, där urverkets bottenplatta är borttagen – i stället monteras delar direkt på bakboetten som mäter 41 millimeter i diameter. Intressant i sammanhanget är att detta är en teknik som utvecklades av Swatch. Sedan har man tillfört fem nya, patentsökta uppfinningar:

  1. Genom ny design av regulatorn hålls oron på plats utan brygga.
  2. Drivfjädern har inget fjäderhus.
  3. Du kan genom ett nytt kontrollsystem kontrollera olika funktioner med kronan. Detta för att i framtiden kunna tillföra och kontrollera fler funktioner, exempelvis datum eller månfas utan att påverka tjockleken. (troligen kommer själva funktionen påverka tjockleken, dock ej kontrollsystemet)
  4. Kronan är platt och teleskopisk och försvinner i boettens sida.
  5. Kristallglaset är reducerat till absolut minimum: 0,2 millimeter.

– Piaget Altiplano Ultimate Concept är en konceptklocka – i nuläget kan vi inte serietillverka den. Alla delar är specialgjorde och specialjusterade i de fyra klockor som vi har tillverkat. Det här är i nuläget ett renodlad forsknings- och uppfinningsprojekt, säger Marc Menant, Watch Marketing Product Manager på Piaget.

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-02-08 11:43