Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Världens fetaste och mest avancerade klockor just nu

Snyggast? Inte nödvändigtvis, men det obegränsade arbetet som krävs för att utveckla den patenterade mekaniken ger en oemotståndlig inre skönhet. Plus att de är coolare än vad ångmaskiner var för en tioåring på 1980-talet. Här kommer fem av de allra fetaste klockorna som kan köpas för pengar just nu.

Anders Modig  |  Publicerad 2015-12-18 14:15  |  Lästid: 3 minuter

 

1. Vacheron Constantin 57260

Reference57260_360_tr

Vad ska man göra när man fyller 260? Världens mest avancerade klocka, så klart. Fickuret som har tagit 8 år att tillverka har 57 funktioner inklusive månfas, kronograf, minutrepetition, tourbillon, alarm, evighetskalender, retrograde-datum, stjärnhimmel …

Pris: Inte officiellt. Men uppskattningsvis 5–7 miljoner. Euro.

www.vacheron-constantin.com

 

2. Patek Philippe Grandmaster Chime

patek

Patek Philippe ville också vara värst när de firade 175-årsdag. Så de gjorde världens mest avancerade armbandsur någonsin. Med en dubbelsidig urtavla som visar upp 20 komplikationer inklusive stjärnhimlar, Grande and Petite Sonnerie (klingar automatiskt likt en kyrkklocka varje kvart), minutrepetition och fan och hans moster uppbyggt av sammanlagt 1 366 delar i urverket och ytterligare 214 delar i boetten. Vad är egentligen minutrepetition? Tänk dig klockan som en jukebox – men istället för att begära favoritlåtar så begär du att få höra hur mycket klockan är genom att dra i en spak. Hur? Klockan har en klang för timmar (kling), en för kvartar (klong)och en ytterligare för minuter (pling). Vilket gör att 03.18 låter så här: Kling-kling-kling-klong-pling-pling-pling. Hänger du med? 04.30 låter sålunda kling-kling-kling-kling-klong-klong. Och hur låter då 2.02? Exakt så (kling-kling-pling-pling). Grattis, du har just lärt dig att använda en av klockvärldens mest komplicerade funktioner.

Pris: 21,53 miljoner kronor

www.patek.com

 

3. Antoine Preziuso Tourbillon of Tourbillons

Tourbillon

Tourbillon är franska för virvelvind, och en tourbillon går förenklat ut på att vrida tyngdkraften åt ett motsatt håll så att den inte påverkar klockans precision. Antoine Preziuso nöjer sig inte med det – han har sammankopplat tre tourbilloner på en platta som dessutom roterar medsols. En mekanisk prestation som den 29 oktober belönades med uppfinningspriset på Grand Prix d’Horlogerie de Genève, klockornas motsvarighet till Oscarsgalan. Med andra ord en skaplig produktutveckling av Le tourbillon, patenterad 1801 av klockvärldens da Vinci, schweizfödde Abraham-Louis Breguet som byggde klockor åt kungar och andra bladvändare.

Pris: Från 2,75 miljoner kronor

www.antoine-preziuso.com

 

4. HYT H3

HYT-H3-Mushroom

Med timvisare av vätska som långsamt pressas fram av bälgar som rör sig längs röret i 6-timmarsintervaller är HYT världens första märke som kombinerar pneumatiska vätskeflöden á la medicinteknologi med modernt mekaniskt urverkskunnande och traditionella dekorationer. De tidigare modellerna var runda, och med H3 visar de också att de kan använda den nya teknologin på olika vis.

Pris: 2,4 miljoner kronor

www.hytwatches.com

 

5. MB&F Horological Machine No. 6 Space Pirate

hm6

I juli vann MB&F designpriset Red Dot Award Best of the best för sin HM6, inspirerad av Jolly Rogers korsade benknotor och den japanska mangahjälten Captain Future. Rymdskeppets runda former landar också i biomorfismen som hade designhjältar som Luigi Colani och Gaudi. Boetten, om man nu fortfarande kan kalla den så, är en kropp gjord av titan som slipats mer än hundra timmar för att få sina mjuka hörn. Mekaniken är också tiptop, med en tourbillon som skjuter upp likt en rymdskepps-cockpit av safirglas i klockans mitt. Fyra års R&D och det faktum att så gott som varje del av klockan är specialutvecklad förklarar den tämligen utomjordiska prislappen.

Pris: 2,13 miljoner kronor

www.mbandf.com

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-12-18 14:35