Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Världens dyraste armbandsur såldes idag för 148 miljoner kronor.

27 oktober såldes den legendariska Rolex Cosmograph Daytona som gav upphov till modellens smeknamn Paul Newman, klockan som tillhörde Paul Newman själv. För 148 miljoner kronor.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-10-28 09:51  |  Lästid: 2 minuter

Paul Newman Foto: Douglas Kirkland/Corbis via Getty Images

Det finns en variant av Rolex Cosmograph Daytona som kallas för Paul Newman. Namnet kommer inte av att Rolex kallade modellen för det, utan för att Newman flera gånger sågs med klockmodellen som har blivit den mest prestigefulla varianten av Rolex Datyona. Faktum är att han fick den av sin fru, som på baksidan lät gravera ”DRIVE CAREFULLY ME.”

Paul Newman (1925-2008) var känd för att vara en generös tjomme, och när hans dotter Nells pojkvän James Cox 1984 hjälpte till med att renovera den enorma trädkojan som fanns i trädgården till Paul Newmans hem, så fick han klockan som tack.

Det var denna klocka – som idag klubbades i New York av det globalt arbetande auktionshuset Phillips. Priset, 148 miljoner kronor, är det dyraste armbandsur som någonsin har sålts. Med råge, det näst dyraste, en Patek Philippe, såldes för cirka 101 miljoner kronor 2016.

Kronografen Rolex Cosmograph Daytona är designad för motorsport, och referens 6239 – en av de allra första i serien av Cosmograph Daytona – tillverkades ungefär mellan 1963 och 1970. Denna referens har en så kallad ”exotisk” urtavla, och är den första Daytona som har en graverad tackometerskala på ringen.

Aurel Bacs, Senior Consultant, och Paul Boutros, Head of Watches, Americas, på auktionshuset Phillips:

– Paul Newmans egna “Paul Newman” Daytona kan sägas vara 1900-talets mest ikoniska armbandsur för samlare. Rekordet vittnar om klockans historiska vikt och den här Rolexklockans arv, som bär ansvaret för att ha skapat en helt ny marknad och att inspirera en ny generation samlare.

En del av köpesumman kommer att gå till välgörande ändamål genom stiftelserna Nell Newman Foundation och Newman’s Own Foundation.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar