Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Världens andra klockcentrum ligger i … ?

200-årig precision från A. Lange & Söhne

Alla högkvalitativa mekaniska klockor kommer inte från Schweiz. I Tysklands absoluta urmakericentrum, den lilla staden Glashütte utanför Dresden, finns det en fantastisk 170-årig urmakartradition som resulterat i märken av absolut världsklass. Här är Cafés favoriter i den lilla staden utanför Dresden.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-03-13 20:25  |  Lästid: 3 minuter

200-årig precision från A. Lange & Söhne

A. Lange & Söhne 1815 200th anniversary F.A. Lange

I december firades ursprunglige grundarens 200 års-dag, och här är en av de till synes enklare modellerna från Tysklands högst ansedda märke som släpptes i samband med jubileet. Till synes? Ja, boetten är i platina, urverket som du naturligtvis kan se genom baksidans safirglas är dekorerat och bearbetat efter konstens alla regler urverksplattan är gjord av nysilver i stället för mässing, visarna är av rodiumpläterat guld, och proportionerna är lika perfekta som på en handsydd Savile Row-kostym.

Pris: 284 500 kronor
www.alange-soehne.com

 

Glashütte Original Iconic Sixties.

Glashütte Original Iconic Sixties.

Glashütte Original Sixties Iconic och Senator Panorama Date Moon Phase

Glashütte Original grundades 1994 ur askan av det statsägda företag som bakom järnridån samlade stadens alla klockföretag och tidigare märken under märket GUB. 21 år senare låter de sig i den knalligt sextiotalsfärgade kollektionen Sixties Iconic inspireras av DDR-klassikern Spezimatic. Andra modeller, bland annat Senator-kollektionen andas mer klassisk, robust lyx – komplicerade klockor som tar stolthet i lokala kännetecken som stort datum och svanhalsjustering.

Pris: Sixties Iconic 65 000 kronor/Senator Panorama Date Moon Phase 95 100 kronor.
www.glashuette-original.com

Senator Panorama Date Moon Phase.

Senator Panorama Date Moon Phase.

 

Nomos Metro.

Nomos Metro.

Nomos Metro

Nomos är många designintresserades våta dröm. Varför? Enkel, clean design som plockar det gottaste från både Bauhaus och modern minimalism – för att sedan kombinera detta med riktigt bra, egensnickrat urmakeri. Låter dyrt? Nej, och det är det som är grejen med Nomos – det är ett av klockvärldens mest prisvärda märken. Nomos Metro är skapad av Berlinbaserade designern Mark Braun, som sobert presenterar gångreserv, datum och hjälpurtavla – inte konstigt att de plockade hem priserna Red Dot Award, German Design Award, the Good Design Award, the iF Product Design Award, and the Goldene Unruh.

Pris: 26 100 kronor
www.nomos-glashuette.com

 

Tutima Grand Flieger.

Tutima Grand Flieger.

Tutima Grand Flieger

Tutima gjorde flygarkronografer redan på 1930– och 1940-talen, då statsmaktens behov av precisionsinstrument höll industrin vid liv. Grand Flieger Airport Chronograph 6401-01 är en av de senaste varianterna som lånat och uppdaterat designuttryck och extremt tydlig läsbarhet från denna era. Urverket är dessutom kronometercertifierat enligt tysk standard.

Pris: Cirka 37 500 kronor
www.tutima.com

Moritz Grossman Tefnut.

Moritz Grossman Tefnut.

Moritz Grossman Tefnut

Moritz Grossman som grundades 2008 är Glashüttes nyaste märke, och de har höga ambitioner. Här en av de enklare modellerna, den så kallade Tefnut med spetsiga index och droppformade visare i roséguld. Det är detaljerna som gör det – se hur avsmalningen av den mjukt droppformade minutvisaren möter avsmalningen av de spetsiga indexen i roséguld, och likaså hur timvisaren smeker den övre kanten av urtavlans djupskapande försänkning.

Pris: 238 350 kronor
www.grossmann-uhren.com

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar