Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Vad släppte Rolex på Baselworld?

En av de stora snackisarna inför klockmässan är alltid vad Rolex ska presentera på Baselworld, världens största klockmässa. I år blev GMT-älskarna väl tillfredsställda av den största nyheten: en ny GMT-Master II med så kallad Pepsi-ring.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-03-30 19:00  |  Lästid: 3 minuter

Oyster Perpetual GMT-Master II

Oyster Perpetual GMT-Master II är en av Rolex klassiska reseklockor, eftersom den med sin röda visare med en rejäl vit pilspets visar vad klockan är i en annan tidszon. Denna visare, som med kronan enkelt kan ställas oberoende av de andra visarna, gör ett varv runt urtavlan på 24 timmar – och för att enkelt läsa av en 24-timmarsvisare kan du använda den vridbara ringen märkt 0-24. När du vrider på ringen så hör du ett underbart krispigt klickande. Den blå-röda kombinationen har för övrigt gett ringen smeknamnet Pepsi i klockkretsar.

2018 års GMT-Master II har flera uppdateringar. Men först lite historia:

Rolex-annons från 1950 talet med GMT-Master.

– 1955 kom den första GMT-Master och då var den första blå-röda ringen var av plexiglas.

GMT-Master-broschyr från 1956.

– 1959 tog man ett stort steg i materialutvecklingen genom att tillverka ringen av anodiserad aluminium.

Rolex-annons från1969.

– 1982 kom en teknisk utveckling som tillåter att man ställer timmarna oberoende av minuterna.

– 2005 kom den första keramiska ring i så kallat Cerachrome. Denna kemiska process tog Rolex till nästa steg 2014, när de äntligen bemästrade det repfria materialet som är i princip okänsligt för UV-strålning så till den grad att de kunde kombinera olika färger i samma ring.

– 2015 infördes på samtliga Rolex-klockor Superlative Chronometer Certified, vilket bland annat innebär ±2 sekunder per dag och 5 års garanti.

När det handlar om Rolex handlar det i regel om små förändringar – små förbättringar, små designförändringar som gör den extremt höga kvaliteten ännu högre. Till exempel har man från och med i år en ny, patenterad ännu tåligare stållegering som kallas för Oystersteel på den 40 millimeter stora boetten. Med Oyster Perpetual GMT-Master II, vattentät ner till 100 meters djup, ser vi dock förvånansvärt stora förändringar: en bredare stållänk, uppbyggd av fem mindre, rundade länkar, en så kallad Jubilee Bracelet, som alltså för förstå gången står att finna på en GMT-Master II. Dessutom har klockan ett nytt urverk döpt till 3285, vilket bjuder på bättre precision också på en rejäl ökning av gångreserven från 48 till 70 timmar. Sistnämnda är möjligt tack vare en ny arkitektur på fjäderhuset och ett nytt spärrhake-system.

Oyster Perpetual GMT-Master II

Tyvärr kan du inte få en i påskägget i morgon, eftersom klockorna börjar levereras i maj 2018.
Pris Rolex GMT-Master II: Cirka 90 000 kronor

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-03-30 19:19