Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Urwerk firar 20 år med whiskyplunta

Urwerk, grundat av Felix Baumgartner och Martin Frei 1997, startade den nya vågen av independent watchmaking. Lagom till 20-årsjubiléet kommer nya modeller – och en mekanisk whiskyplunta.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-05-03 15:00  |  Lästid: 4 minuter

UR CC1 Cobra. Foto: Nathan Beck.

– När vi startade för 20 år sedan fanns inget urmakeri som handlade om att göra något nytt, urmakeri för den tid vi lever i idag, säger Felix Baumgartner, en av Urwerks grundare.

Felix, och hans bror Thomas som var med under resans början, växte upp bland urmakeri, eftersom deras far reparerade klassiska vägg- och bordsur. Men det var självklart för dem att göra något annat, något som handlade om att leva i den tid man är.

Denna nyfikenhet fick Baumgartnerbröderna bodde i ockuperade hus i Geneve – vilket på 1990-talet var en livaktig scen som lockade såväl konstnärer som aristokrater.

Designansvarige Martin Frei träffade de genom en kusin i Luzerns konstscen – Martin är inte designer, han är utbildad konstnär, med förkärlek för dokumentärfilmsmakeri. Under Urwerks första år drog Martin till New York – på den tiden kunde man fortfarande komma över feta loft i Brooklyn för en spottstyver.

UR-101, den första klockan som släpptes för 20 år sedan.

Så med en sådan bakgrund är det kanske inte konstigt att de vågade göra någonting annat, samtidigt som de frenetiskt sökte bland historiska klockor för att finna principer som kunde översättas till dagens behov. De fann vad de sökte i ett bordsur från 1600-talet, och utvecklade sin egen princip med teleskopiska satellit-visare och sci-fi inspirerade boetter.

De första sju åren, var verkligen sju svåra år. Urwerk var ett sidoprojekt samtidigt som Martin hankade sig fram med diverse konstprojekt och Baumgartner jobbade för andra urmakare, däribland Vacheron Constantin.

Med UR-103 som kom 2003 träffade de helt enkelt rätt – de investerade de sista pengarna i väldigt mycket mer arbete på varje klocka, nya innovationer i en tredimensionell arkitektur som inkluderade en control board på baksidan, som ger ägaren möjlighet att finjustera tiden och visar när det var dags att serva klockan. Med dessa innovationer, exklusivare material och högre grad av finish fick samlarvärlden, press och klockindustrin upp ögonen för deras skapelser som på grund av den ökade arbetsinsatsen tog ett kliv upp i pris från cirka 100 000 till 150 000 kronor per år till närmare 400 000 kronor? Och världen var beredd att betala – i ett nafs steg produktionen från 10-20 per år och landade kring 150 per år och en prislapp kring 600 000 kronor, där de befinner sig idag.

EMC TimeHunter X-Ray från 2016.

Innovationerna har inte slutat – med EMC som har en mätare för hur exakt din klocka är. De har i princip gjort om en Witschi-mätare till en optisk variant som med ljus mäter exaktheten i fjäderns vibrationer – och energin som krävs för denna mätning fås genom en vev. Och lagom till 20-årsjubileet kom ett samarbete med det skotska whiskydestilleriet MacAllan – en dubbelplunta, som kan hålla två olika sorters whisky med en avancerat mekanisk lösning som förflyttar munstycket från den ena behållaren till den andra. Flaskan har också försetts med det iögonfallande guilloché-mönstret som prytt de senaste modellerna.

– Vi är fortfarande nyfikna, vi fortsätter att uppfinna, det är det som driver oss, säger Felix Baumgartner.

– Du berättar verkligen en historia med en klocka – och vår filosofi som har att göra med hur man indikerar tiden är en liten nisch, men jag gillar den verkligen, eftersom en klocka är en liten konstig, tämjd maskin, en mekanisk bonsai, säger Martin Frei.

här hittar du en liten film om whiskyflaskan.

På flaskan kan du ställa in whiskyns ålder så att du håller reda på vad som är vad i de olika kamrarna.

Martin Frei och Felix Baumgartner 2005.

Felix Baumgartner och Martin Frei 2013. Foto: Nathan Beck.

Denna ritning visar Urwerks karaktäristiska teleskopvisare.

UR-103, nyckeln till framgång för Urwerk.

Dela på Facebook
Tweeta