Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Tysklands bästa klockor

A. Lange & Söhne presenterade i januari på SIHH Saxonia Thin, som nu finns tillgängliga i butik.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-06-10 19:29  |  Lästid: 2 minuter
A. Lange & Söhne Saxonia Thin

A. Lange & Söhne Saxonia Thin

A. Lange & Söhne – låter det bekant? Kanske inte, men bland kännare är detta tyska märke ett av världens absolut bästa märken, alla kategorier. Man behärskar alla komplikationer, och har vunnit mängder av priser för sina komplexa klockor som driver utvecklingen framåt utan att tumma på traditioner. Och nu har de kommit med en ny entry-level-klocka, Saxonia Thin. En absolut delikat minimalistisk handgjord less-is-more klocka som visar det som behövs: timmar och minuter. Eftersom vi snackar A. Lange & Söhne så pratar vi ändå en försvarlig hacka – 145 600 kronor för den mindre 37-millimeters-varianten, och 203 500 för den större som mäter 40 millimeter.

Så, vad är det som gör ”Lange” så speciellt, förutom att det efter Berlinmurens fall återstartades Walter Lange, i direkt nedstigande led (fjärde generationen) av mannen som i princip startade den tyska klockindustrin 1845?

– Urverk i nysilver i stället för brons – för att man kan. Mer exklusivt, och mycket knepigare att arbeta med på grund av dess oxideringstendenser.

– Extrem detaljfinish, inklusive handgraverad orohållare, Glashütteränder, guld-”koppar” som håller juvelerna på plats, solslipade kugghjul; alla dessa detaljer naturligtvis utförda för hand.

– Fantastisk design – i fallet med Saxonia Thin en så pur minimalism i perfekt balans att den näst intill framkallar tårar hos en lätt grånad klockskribent.

Intressant att notera är att 37 millimeter är en storlek som har kommit tillbaka efter 2000-talets storleksrace. För en sån här rackare rekommenderar Café den mindre varianten. Varför? Eftersom den är elegantare och mer tidlös; inte bara för att den är 60 000 kronor billigare. Klockan som drivs av ett manuellt urverk med tre dagars gångreserv är inte bara den ”billigaste” från A. Lange & Söhne är också den tunnaste – den är endast 5.9 millimeter tunn, vilket gör att den lätt glider in under den tightaste manschett.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar