Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Svenska klockfavoriter – här är 7 bästa modellerna just nu

Café listar sju svenska klockmärken som ligger rätt i tiden.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-01-05 13:27  |  Lästid: 4 minuter

151002-image-02-v2

TID No.2

TID Watches är designade av Form Us With Love, och hittills har det blivit två modeller som känns igen på den grafiska renheten, den kantigt skålade urtavlan och de rundade skänklarnas vinkel som gör det extremt enkelt att byta armband. I sin designprocess kom FUWL också fram till att kronan sitter bättre på vänster sida så att den inte skär in i handen. TID undersöker möjligheterna att i framtiden göra både mekaniska och smarta modeller. ”Men om vi gör en smart klocka i framtiden så måste vi förse den med funktioner som gör livet lite bättre – de smarta klockor vi har sett hittills är inte där ännu”, säger grundaren Ola Bernstål till Café.

Pris: 2 795 kronor.

www.tidwatches.se

 

halda_nurburgring_digital

Halda Nürburgring Race Pilot

Halda, vars klockor är designade av No Picnic, går ut på två-i-stället-för-en konceptet – armbandet är en ”dockningstation” där du stoppar in antingen en mekanisk eller en digital modul som kan användas som ett digitalt arbetsverktyg. Detta koncept används både för den nya Formel 1-klockan Race Pilot Nürburgring limited edition och Space Discovery som bars ovan där av självaste Christer Fuglesang då han infriade sin Luke Skywalker-pojkdröm.

Pris: 138 000 kronor.

www.haldasweden.com

 

Decagon_black_Black_wide

Knut Gadd Decagon Black

Det något udda namnet Knut Gadd kommer från grundarens farfar, känd för sina Burberryrockar, Chesterfieldcigaretter och snabba bilar. Att sonsonen Carl Johan – förläggaren bakom Nicotext – gett sig in i klockbranschen, är inte några konstigheter eftersom hans fru är chef för Rob Engström, en av Stockholms främsta klockbutiker. Knut Gadds formspråk känns som något så paradoxalt som en kompromisslös kompromiss – en blandning av rund, fyrkantig, tonneau och facetterad, helt enkelt en modern men ändå vintagedoftande unik design som i modellen Decagon kompletteras av en tiosidig krona.

Pris: 2 595 kronor.

www.knutgadd.com

 

Skultuna-1

Triwa Skultuna

Triwa började 2007 med färgglada, enkla sportklockor. De fyra vännerna som grundade märket har dock sedan dess tagit sjumilakliv när det gäller kvalitet och material. Bevis för detta är läderarmbanden från Tärnsjö – som bland annat jobbar med Hermès – och denna modell där boetten gjord i samarbete med Skultuna mässingsbruk – det ska bli väldigt spännande att se hur dessa klockor patineras med åren!

Pris: 4 495 kronor.

www.triwa.com

 

DW_Classic_Oxford_40RG

Daniel Wellington

Dessa klockor är helt enkelt ett genidrag från 2011, som många entreprenörer drömmer om och försöker kopiera. När de kom var de helt rätt i tiden – eleganta, slicka klockor med blygsamma prislappar. Märket var också tidiga med så kallade natoband trenden med moderiktiga textilband som fullkomligen exploderat över hela världen sedan dess. Efter starten då grundaren Filip Tysander investerade blygsamma 100 000 kronor har märket växt till en miljardaffär, där det säljs en Daniel Wellington-klocka någonstans i världen var 30:e sekund.

Pris: Dapper Sheffield 1 995 kronor / Classic Oxford 1 195 kronor.

www.danielwellington.com

 

sjoo

Sjöö Sandström Landsort

Sjöö Sandström gör klockor för både ankdamm och hav. Landsort är ett automatiskt dykarur som är vattentätt ner till 459 meters djup – Östersjöns djupaste punkt. Att bära en Landsort känns lika självklart i New York som på den vindpinade ön längst ut i Stockholms skärgård som gett klockan dess namn.

Pris: Landsort D1 (kronan till höger) på länk 33 800 kronor, på gummiband: 28 100 kronor. Landsort D2 (kronan till vänster) med gummiband 27 900 kronor, på länk 33 600 kronor.

www.sjoosandstrom.se

 

Klockamottre_CHFinal_Elegance

Epoch Jubilee Gold Elegance

Epoch, mest kända för sina robusta sportklockor, satsar också på en urgammal tradition: enkla men eleganta ur i massivt 18 karats guld, framför allt tänkta för jubileum eller tack för lång och trogen tjänst.

Pris: 11 995 kronor.

www.epoch.se

Mer frossande för oss som älskar klockor:

3 hårda material vi klockälskare vill ha koll på >

Svenska köttkungen Johan Jureskog: Det här är min drömklocka >

Klockskolan! Koll på kronograf, kronometer och kronvrak?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-01-07 13:45