Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Svensk klocka, schweizisk design, Joel Kinnaman och en poolskötare från Seychellerna

De må vara batteridrivna kvarts-ur, men jag gillar designen, klockorna känns gedigna, och de sitter väldigt bra på handleden. Carl Edmond: klockorna som döptes efter en poolskötare på Seychellerna.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-10-04 12:32  |  Lästid: 5 minuter

Joel Kinnaman är ambassadör för Carl Edmond. Här med den runda Ryolit med svart urtavla.

Visst, innanmätet är batteridrivna kvarts-urverk. Men klockorna från Carl Edmond har vissa designinslag som gör att klockorna sticker ut i mängden. Kanske för att grundaren Ali Nouri anlitade Eric Giroud, en Schweiz allra mest kända klockdesigner, med allt från Vacheron Constantin och MB&F till Swarovski på sitt CV. Eric tog i sin tur även med Adrian Glessing, även han en välrenommerad klockdesigner.

Carl Edmond Granit med vit urtavla.

Vad har man då gjort egentligen? Vid en första anblick är både den runda Ryolit och den fyrkantiga Granit tydligt Bauhausinfluerade Nomosflirtar – men när man tittar närmare är det mer än så, titta närmare på siffrorna, de asymmetriska hornen som på ovansidan ger en platta som används för branding.

– På den här prisnivån måste man ge en klocka många detaljer, säger Eric Giroud, när jag ringer upp honom. Som inspiration tittade vi mycket i böcker med tydligt vinklade möbler á la svenskt 50 eller 60-tal, vilket kändes naturligt för mig eftersom mina föräldrar hade den typen av möbler från Sverige och Danmark hemma.

Carl Edmond Ryolit med svart urtavla.

Både Ryolit och Granit finns i sju färger, och armbanden finns i fem toner – burgundy, mörkbrun, svart, naturfärgat och Cognac. Andra kännetecken i klockan är logotypen med fyrkant och ring som är inspirerad av Da Vinci. Den hittar du bland annat på kronan och urtavlan. Man har också lagt ner stor möda på att exakt rätt färger på de galvaniserade urtavlorna, och där är min favorit den mörkt blå navy blazer. När det gäller lädret har man gjort som flera andra svenska klockmärken och valt läder från Tärnsjö, och försett armbanden med snabbspänne för att du på fem sekunder kan byta band utan verktyg.

– När du designar en klocka för en tusenlapp eller två måste du ge den mer designelement än om du gör en klocka för flera hundra tusen, eftersom konkurrensen på den här nivån är så stor. Det finns så många märken, så du måste stå ut på något sätt, och Carl Edmond har verkligen med alla detaljer från första början, det är som att designa något för ett stort märke, säger Eric Giroud.

Carl Edmond Ryolit Navy

Arbetet tillsammans med Eric oh Adrian inleddes runt mars 2016 – ett år innan Baselworld 2017, där klockorna presenterades i mars 2017. Ali var så säker att han skulle få till det att han bokade en monter – en investering på en halv miljon kronor – innan han hade en klar bild av hur klockan skulle se ut.

– Från början var Ali oklar med vad han ville ha – så tillsammans specificerade och förtydliga vi vad han egentligen var ute efter, och sedan kunde vi börja jobba, säger Eric.

Ett år för en ny klocka – i det här fallet två, är extremt tajt i klockvärlden. Men det gick vägen. Den första leveransen kom dagen innan mässan öppnades. Ali Nouri:

– Anledningen till att jobba med Eric, han förstår klockor i ett stort spann, eftersom han har jobbat för såväl Vacheron Constantin som Swarovski. Visst, urverket är ett kvartsverk – men det är ett ytterst medvetet val, eftersom jag ville hålla klockans pris inom det tillgängliga segmentet.

Ali Nouri tillsammans med ambassadören Joel Kinnaman.

Enligt Ali tror många nya klockmärken att bara man ger bort ett gäng klockor till folk som har många följare på sociala medier, så funkar sedan försäljningen. Nej, så enkelt är det inte. Du måste ha en väl fungerande distributionskedja. Ali vet detta, eftersom han har stor erfarenhet av klockförsäljning – han sålde sin första som 13-åring. En klocka blev flera, vilket ledde till massor av klockor i kartonger som staplades längs pojkrummets väggar innan de såldes vidare. Faktum är att det gick lite väl bra. Efter ett år kom civilare och ringde på hemma en lördagskväll och låtsades vara köpare …

– Civilpolis stormade huset och beslagtog alla klockor jag hade i mitt rum. Mina föräldrar hade middagsgäster. De blev såklart chockade, och jag fick följa med till häktet, skrattar Ali åt minnet.

Senare utbildade sig till civilingenjör och efter att ha jobbat med bland annat MTG och Elgiganten, startade han Urkompaniet som säljer klockor på nätet. Och det är försäljningen av den verksamheten som gav möjligheten att starta Carl Edmond med egna resurser.

Det oförglömliga namnet avslöjar Ali kommer från en semester 2013-2014 på Seychellerna.

– Vi hade en poolskötare på hotellet som var en riktigt trevlig kille, och han hette Edmond. Jag gillade namnet, som betyder glädje på gammal franska, säger Ali.

Edmond är passande nog för ett klockmärke också en hopsättning av rikedom och skydd på gammal engelska.

– Och sedan lade jag till Carl, något typiskt skandinaviskt, säger Ali.

Hur var det då med Kinnaman?  I princip den enda kommunikationen Carl Edmond gått ut med är att Kinnaman gillar märkets uttalande “be bold, be you”, och att han älskar klockor. Jag var väldigt nyfiken på vad en av Sveriges bästa och mest framgångsrika skådisar hade för riktig relation till klockor, varför en man på en sådan nivå väljer att samarbeta med svenska kvartsklockor framför schweiziska lyxklockor, exakt vad i designen han tilltalades av, vilka övriga klockor som ingår i hans samling, et cetera. Ni vet, sånt där som klockambassadörer och genuina klockälskare brukar bli intervjuade om. Sådana där ämnen som de brukar kunna prata om i timmar.

Jag blev erbjuden en intervju runt lanseringen av Carl Edmond för att få reda på hans klockintresse bortom en ovanligt klichébehängd pressrelease som slirar på sanningen, men enligt uppgift ändrade sig Joel Kinnaman och ville inte prata klockor – sannerligen en trovärdig ambassadör för ett klockmärke.

Så i stället koncentrerade jag mig på klockorna, och kom i slutändan fram till att med Carl Edmond får du intressanta designdetaljer för en rimlig penning.

Carl Edmond Granit med urtavla med en snyggt grå urtavla.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2017-10-04 17:00