Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Sommarens snyggaste pilotklockor

Ska du ut och flyga i sommar? Tycker du att allt var bättre förr? Här kommer sommarens snyggaste retroinspirerade pilotklockor med designreferenser från 1900-talets första decennier.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-07-25 08:54  |  Lästid: 3 minuter
Foto: IWC

Foto: IWC

Vad är egentligen en pilotklocka? Denna kategori av klockor tog riktig fart under andra världskriget – historiskt sett har krig drivit klock-utvecklingen framåt och ibland räddat sjunkande urmakare från konkurs. Klockorna var alltså tänkta att komplettera navigeringsinstrumenten i skakiga flygplan. Därför är siffrorna tydliga. Klockorna är i regel stora – tidiga pilotklockor är emellanåt 50 millimeter plus, då de från början var designade för att sitta utanpå en pilotjacka, vilken naturligtvis behölls på i oisolerade cockpits. Ibland satt klockorna också spända kring låret för att kunna slänga en blick på urtavlan utan att behöva ändra handposition. Kronan är ofta iögonfallande stor, räfflad och lökformad – tanken är att du ska kunna ställa klockan med flygarhandskar på.

Pilotklockor har också ofta en triangel klockan 12, vilket du ser på IWC:s modell nedan. Anledningen till detta är att vid en snabb anblick se klockan 12, eftersom sinnena kan förvirras av de snabbt föränderliga positioner som förekommer vid stridsflygning.

Longines

The Longines Heritage 1918

Longines mest kända flygarur specialtillverkades åt Svenskättlingen Lindberghs soloflygning över Atlanten år 1927. Men faktum är att de redan var varma i kläderna vad gäller flygarur – Här är en re-edition av en klocka som kom redan 1918. Denna klocka kommer med en 41-millimeters boett av stål. Urtavlan är vitlackerad och försedd med honungsfärgade arabiska siffror, vars färg fortsätter på läderbandet.

Pris: Cirka 15 000 kronor
www.longines.com

 

 

 

Cartier Santos steel

Cartier Santos 100

Den första flygarklockan kom redan 1904, och anges emellanåt inkorrekt som den första armbandsklockan. Den kom till världen efter att flygpionjären Alberto Santos Dumont sagt till sin gode vän Louis Cartier att det var svårt att läsa av tiden på fickuret när han var uppe i det blå i en av sina flygmaskiner. Denna första pilotklocka följer inte de designkriterier som utmålas ovan, men är 112 år senare fortfarande en legend i klockvärlden.

Pris: Cirka 65 000 kronor
www.cartier.com

 

 

Zenith

Zenith Big Pilot Ton Up

Zenith har gjort många retrodoftande pilotklockor genom åren, och våren 2016 kom den 45 millimeter stora Zenith Pilot Cafe Racer som numera har namnet Zenith Pilot Ton Up. Denna klocka är givetvis utrustad med Zeniths legendariska kronografurverk El Primero. Ja, det är egentligen oförlåtligt för en skribent att använda metaforen ”legend” om två exempel i en text, men faktum är att både Santos och El Primero är legender i klockvärlden.
Vintagelooken förstärks av boettens ”åldrade” stål och det inoljade nubuckbandet.

Pris: Cirka 71 200 kronor
www.zenith-watches.com

 

 

IWC

IWC Pilot’s Watch Perpetual Calendar Digital Date-Month Spitfire

IWC har 2016 stort fokus på sina pilotkollektioner. Här är en 46 millimeter stor variant med riktigt avancerat urmakeri: manufakturtillverkad kronograf och digital evighetskalender. Digital? Ja, det betyder när det gäller mekaniska klockor att något anges med två siffror i stället för visare. Kombinationen kronograf och evighetskalender är måhända väl avancerat för en autentisk pilotklocka – men även ett bevis på IWC:s kapacitet både vad gäller design och urmakeri. Nu behöver du inte längre välja mellan haute horlogerie eller sportig design.
Eftersom boetten är av stål så blir prislappen riktigt attraktiv för ett ur av den här klassen.

Pris: 280 300 kronor
www.iwc.com

 

Dela på Facebook
Tweeta