Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Smart hybrid från Frederique Constant

Vill du köpa en mekanisk automatisk klocka eller en smartwatch? Nu behöver du inte välja – Frederique Constant Hybrid Manufacture är både och.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-04-10 22:18  |  Lästid: 3 minuter

Vid en första anblick ser Frederique Constant Hybrid Manufacture ut som en vanlig klocka med tid och datum, med ett automatiskt urverk vars rotor på baksidan drar upp ett urverk med 42 timmars gångreserv. Och det är det – men inte bara det: Inne i klockan ligger också en elektronisk modul med smarta funktioner som kan läsas av på din mobiltelefon.

Denna elektroniska del, placerad mellan urtavlan (som alltså är fast, urtavlan är INTE en skärm) och urverket innehåller de smarta funktionerna –

Faktum är att Frederique Constant skulle kunna sägas vara det schweiziska klockföretag som har den bredaste kompetensen: Det patenterade urverket Hybrid Manufacture FC-750är utvecklat, tillverkat och sammansatt av dem själva – både de mekaniska och de elektroniska delarna. Utmaningen var att bemästra de magnetiska effekterna av elektroniken – som bekant är magnetism den största fienden för mekaniska ur med traditionella material. Men genom ett antimagnetiskt skal mellan de båda delarna fungerar mekaniken utan störningar.

intressant är att man också har byggt in caliber analytics, som varje natt automatiskt mäter av hur ditt mekaniska urverk mår. Detta innebär att du på din smartphone kan läsa av urverkets avvikelser – och om de är för stora bör du ta klockan till butik för att rätta till problemen. Nästa steg vore naturligtvis att själv kunna göra vissa finjusteringar, men detta skulle (i nuläget) innebära en helt annan prisklass.

Vilka funktioner är då de smarta? Stegmätning, sovmätning, worldtimer, batteriindikator (Batterilängden är en dryg vecka) och ”dynamic coach”, som hjälper dig att nå dina träningsmål. Intressant är att även uppladdningsboxen för den elektroniska modulen har en dubbel-funktion, eftersom den också är en så kallad winder – den roterar, vilket gör att även det mekaniska verket hålls vid liv.

Peter Stas, som är VD för Frederique Constant är nöjd med de senaste årens utveckling i alla produktkategorier.

– Vi var den första schweiziska klocktillverkaren som introducerade ”Horological Smart Watch” 2015. Nu är vi den första som kombinerar ett manufakturtillverkat mekaniskt urverk med funktionaliteten från en smartwatch, säger Stas.

Pris: Cirka 30 000 kronor. Kan beställas här.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-04-10 22:26