Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Skidsäsongstart med Eberhard och Blizzard

Eberhard & Co, känd för sina sportiga kronografer, har slagit sig samman med det österrikiska skidmärket Blizzard för sitt 130-årsjubileum, vilket firades i Kaprun i slutet av oktober.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-11-05 15:56  |  Lästid: 4 minuter

Blizzard Quattro RS Special Eberhard & Co. Edition och kronografen Eberhard & Co 4 – 130. Både skidorna och klockan tillverkas i 130 exemplar.

Få kronografer är så igenkännbara som Chrono 4 från Eberhard & Co. Den patenterade designen från 2001 med fyra extra urtavlor i rad – kronografens minuter och timmar, följt av en 24 timmarsvisare och sekundvisare – kan nu skådas i pisten. I samband med det schweiziska klockmärkets 130-årsjubileum har man nämligen inlett ett samarbete med österrikiska skidmärket Blizzard som resulterat i en limiterad upplaga av skidan Blizzard Quattro RS.

Daniela Ceccarelli och Mario Peserico. © Davide Dal Mas | All Rights Reserved

Cross marketing är ett välkänt och effektivt fenomen – genom att vara närvarande i olika världar som ”stämmer” för märkena – når man ut till nya kunder i båda riktningar. Och det funkar – med mina 43 år, mitt extrema skid- och klockintresse, känns ett samarbete som också har med Audi Quattro på ett hörn helt rätt – tre märken som bland annat skriver under på precision, elegans och teknik. (Man känner sig speciell, men är i slutändan är ens smak lika förutsägbar som ett skägg i Brooklyn) Med tanke på att kronografen kostar runt 8 800 euro måste Eberhard & Co. också göra någonting oväntat för att stå ut, eftersom märket i detta segment för något av en Davids kamp mot Goliat-titanerna Rolex, Omega, Breitling, IWC, med flera.

– Målet med det här initiativet är att förstärka vårt märke i ett år som är så viktigt. Den här skidan är ett object of desire men bara för några få: den österrikiska skidan producerades i 130 exemplar, och en vecka efter presentationen i Kaprun har de sålt slut, säger Eberhards general manager Mario Peserico.

Den övre bryggan är gjord av safirglas.

Eberhard & Co. finns för närvarande inte i Sverige, men är relativt lätt att hitta på kontinenten.

Hur fungerar det med servicebiten om man bor i ett land där det inte finns Eberhardförsäljare?

– Inga problem – om du reser kan du lämna in klockan hos en återförsäljare, eller så kan du skicka klockan. Är det under garantitiden så står vi för kostnaderna, säger Peserico.

Café var på plats i glaciärområdet Kitzsteinhorngletscher ovanför Kaprun söder om Zell am See för en testsession av skidorna och klockan tillsammans med italienska före detta olympiska guldmedaljören Daniela Ceccarelli, och den tyska professionella friåkaren Anne Wangler, som också är ansvarig för det utmärkta insta-kontot Blizzardskis. Klockans urtavla med de fyra extra urtavlorna, skeletoniserad med en övre brygga av safirglas, sitter på en horisontell rad på den undre halvan och är som sagt igenkännelig och snygg. En invändning är dock att de för att få plats på rad blir något mindre än vanligtvis, vilket gör dem något svåra att läsa av. Skidorna? När jag var tonåring var jag sjukt avundsjuk på min kompis Tomas som hade ett par av dåtidens fetaste lagg – ett par svarta Blizzard V20 Thermo, och om du får syn på Blizzard Quattro RS Special Edition är det din tur att bli avundsjuk. Den här relativt tunga, fantastiska storslalomskidan är att dö för. Sandwichkonsstruktionen med hightechmaterial som kolfiber ger en extrem vridstyvhet och stabilitet, och det innovativa stötdämpningssystemet ger en viss elasticitet. Vilket kan översättas med: sväljer ojämnheter och ger ett jävla skjuts ut ur svängen – speciellt när du gasar på. Skidan ska även fungera bra i riktigt höga hastigheter, vilket jag tyvärr inte kunde testa, då det dagen till ära var lite för mycket av det vita guldet. Snöstorm blandat med dimma gjorde att vi var tvungna att ta det lite lugnt.

Total stabilitet och ett jävla skjuts ur sväng.

– När man knappt ser något får en känna efter med skidorna, sa Daniela Ceccarelli.

Hon ingår numera ingår i Team Blizzard som tränare, och avslöjade ett viktigt träningsknep nu så här på försäsongen.

– Förr var det ett väldigt fokus på ben – vilket naturligtvis är viktigt, men med carvingskidor är det ännu viktigare att ha en riktigt stabil core.

Daniela Ceccarelli in action. © Davide Dal Mas | All Rights Reserved

Quattro RS Special Edition med de fyra urtavlorna på skidspetsen må vara utsåld, men de goda nyheterna är att den ”vanliga” Blizzard Quattro RS går att köpas för cirka 10 000 kronor inklusive bindning. Om den limiterade klockan, även den i 130 exemplar, säljs ut, så finns även där en icke-limiterad edition med vanlig urtavla utan safirglas på baksidan, och därmed en lägre prislapp på 4 650 euro.

www.eberhard-co-watches.ch

www.blizzard-ski.com

Eberhard & Co. – Chrono 4 130 Limited Edition – med fyra extra urtavlor i rad.

Hösten möter vintern i Zell am See. Foto: Anders Modig

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-11-05 15:57