Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Sista chansen för superpris på Bólidoklockor

Den nya klockan Bólido nådde sitt mål på Kickstarter efter 16 timmar. Vad som gör den schweiztillverkade klockan intressant är att vi här pratar revolutionerande design, automatiskt urverk, helt tillverkad i Schweiz och sist men inte minst en attraktiv prislapp pris under fyratusen kronor.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-07-14 08:31  |  Lästid: 3 minuter

– Jag älskar koniska former!
Den prisade designern Simon Hussleins förkärlek som gett form till den otraditionella boetten har både funktionella och prismässiga aspekter, eftersom tillverkningsmetoden med ett slags svarv är en av anledningarna till att priset kan hållas nere. När det gäller funktionen så gör det möjligt att sätta kronan klockan tolv, och med en konisk farm kan det 22 millimeter tjocka bandet integreras utan att klockan blir för stor. Den är lätt tiltad – den tjockaste delen är 12 millimeter, och vid klockan 6 är den 10 millimeter tjock, och denna lutning gör det lättare att läsa av tiden vid exempelvis bilkörning. Trots sina 43 millimeter upplevs klockan mindre eftersom den vid ovankanten är nätta 38 millimeter. Sist men inte minst gör också produktionsformens reducerade antal delar det enkelt att vattensäkra klockan till 100 meters djup.
– Vi ville ha något som sticker ut mer än en vanlig cylinder-form, säger Simon som tidigare designat klockor för Nomos, Braun och Ventura.

Simon Husslein och Pierre Nobs har skapat ett nytt klockmärke.

Bólido, som är 100 % Swiss Made (förutom gummiarmbandet och spännet, som kommer från italienska Bonetti Cinturini) har ett urverk som är kompatibelt med ETA-2824. Verket, som har en gångreserv på 44 timmar, är tillverkat av STP, och har i jämförelse med ETA en mer avancerad finish med bland annat cöte de Geneve, och är testat i fem positioner, jämfört med ETAs standard av tre positioner. Delar av verket kan ses genom baksidans  17,1 millimeter stora, lätt konvexa safirkristall, vilket ger en lätt förstorande effekt. Anledningen till att öppningen inte är större är att man vill dölja integreringen av armbandet av latexgummi.

 

Urtavlans timindex har liksom visarna försetts med den högsta kvaliteten av SuperLuminova®, som sägs lysa hela natten.
– Urtavlan har en instrument-liknande minimalistisk och funktionell design. Det fanns ingen anledning till att uppfinna hjulet igen – det blir inte bättre, säger Simon.

Vad gäller klockor och crowdfunding så har det allra mesta som ”haft sönder” internet rört sig om helt ointressanta kvartsur tillverkade i Kina med standardmässig design – vad de tillför klockvärlden kan jämföras med att ha med sig en handfull sand till Sahara. I motljusfilmade, skäggiga hipsterfilmer på crowdfundingsajter kan man höra hur de unga entreprenörerna slickar sig om munnen och drömmer om att göra en Daniel Wellington. Vare sig de är crowd-fundade eller inte, så beskriver ovannämnda även majoriteten av de svenska märken som just nu poppar upp likt svampar efter ett höstregn. Det är därför väldigt skönt att se crowdfunding användas för något i sanning nyskapande, som därmed kan nå ut till världen – Bólido har hittills beställts från Sverige Frankrike, Tyskland, Australien, Schweiz, Puerto Rico, Kanada, Tjeckien, Portugal, Holland, USA, Singapore, Japan, England, Saudiarabien, Taiwan, Sydkorea, Kina, Finland, Österrike, Polen, Nya Zeeland, Spanien, Malaysia, Irland, Belgien, Danmark, Norge, Förenade Arabemiraten, Indonesien, Brunei, Ryssland, Mexiko, Sydafrika, Kroatien och Vietnam.

– Apple har satt en prisnivå som unga konsumenter är beredda att betala för en ”sofistikerad” klocka. Även välkända schweiziska märken kommer att behöva anpassa sig till denna verklighet – det finns inga hållbara skäl till att en basic mekanisk klocka ska kosta mycket mer. , säger Simons business partner Pierre Nobs.
Låt oss hoppas att han har rätt så att fler klockälskare har råd med schweizisk kvalitet. Fram till klockan 12.00 på lördag kan du på Kickstarter beställa Bólido för 3 890 kronor – därefter kommer de att kosta 5 620 kronor. Klockorna börjar levereras i slutet av september.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar