Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Schweizisk revolution

När vi pratar om urmakeri av högsta klass, så kallat haute horlogerie, så har det länge funnits en big no-no: elektricitet. Som bekant tog den batteri-baserade quartz-tekniken med elektriska krafter nästan död på den klassiska klockindustrin på 1970-och 1980-talen. Mot alla odds överlevde dock den mekaniska klockindustrin genom att hylla mekaniken och hantverket, och i (h)ärlighetens namn strunta i extrem precision. Men nu har det hänt något: På Salon International de la Haute Horlogerie så visade ultralyxiga Piaget upp en klocka som blandar mekaniskt urmakeri och quartz.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-02-05 09:56  |  Lästid: 2 minuter
Piaget Emperador Coussin XL 700P

Piaget Emperador Coussin XL 700P

Taket i Piagets monter på SIHH 2016 bestod av 64 kilometer tunna kedjor.

Taket i Piagets monter på SIHH 2016. Foto: Anders Modig

Piaget, som hade mässans snyggaste bås med 64 kilometer tunna kedjor upphängda i taket, gjorde sitt första quartz-urverk för 40 år sedan. De senaste årtiondena har man dock fokuserat på mekaniska verk på sina herrklockor. Men nu kommer något helt nytt på herrsidan. Piaget Emperador Coussin XL 700P drivs av ett mekaniskt automatiskt urverk som i vanlig ordning får energin av en rotor som rör på sig när du rör på armen. Men därefter omvandlas energin genom en teknik baserad på ett schweiziskt patent från 1972, för att överförs till en quartz-baserad fördelare, och voila: Ett vackert mekaniskt ur med samma precision som ett batteridrivet. Allt detaljer är utförda med vackrast tänkbara handgjorda dekorationer och slipningar, vitt guld, och allt annat som hör en klocka till vars prislapp skulle kunna sitta på en fet lyxbil.

Visst, konceptet har sina likheter med Spring Drive från Seiko, det går inte att komma ifrån. Men 10 patent visar att det finns mycket eget i tekniken som utvecklats i Piagets fabrik i La Cote Aux Fees

Skiss av den nya tekniken.

Skiss av den nya tekniken. Foto: Anders Modig

– Vi har ersatt ankaret och ankarhjulet med en generator. Och oron och balansfjädern med en quartzkontrollerad ”controller”. Men vi har ingen stegmotor, och all kraft kommer från drivfjädern. Så det är ingen quartzklocka. Men vi förstår om folk blir lite förvirrade av detta, säger Piagets Eric Klein som bränt av en skaplig raket av R&D-resurser under de tre år som han har utvecklat det nya konceptet.

Strax därefter kommer Piagets VD Philippe-Leopold Metzger in i rummet:

– Det finns inget att vara förvirrad över – det är en revolution! Men vi är vana vid långsam evolution; det är därför det alltid är svårt med en revolution innan du har hunnit analysera den. I slutändan är det helt enkelt ett mekaniskt urverk – med precision!

En revolution som dock har en prislapp mer avsedd för adeln än för pöbeln.

Pris: 734 000 kronor.

www.piaget.com

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-05 10:19