Annons

Klockrent
Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Annons
 

Så gör du dig redo för klockauktionerna

Maj betyder solsken, uteserveringar, pollen och … klockauktioner. I helgen 12-13 maj samlas vintageälskarna i Genéve – och än är det inte försent att aktivera ett konto så att du kan buda online. Café spanar närmare på en av helgens highlights – en unik klocka från A. Lange & Söhne som kommer att göra barn glada.

A. Lange & Söhne med extra urtavla för sekunder, stoppsekund, boett av stål och … vänta, backa bandet! A. Lange & Söhne, Tysklands finaste klockmärke, gör ju inga boetter av stål – de använder väl bara guld och platina? Jo, det stämmer. Åtminstone i princip, de har genom åren tillverkat cirika 20-25 specialbeställningar, men det finns inga officiella modeller av stål. Tills nu: i år har de gjort en unik klocka av stål som en hyllning till grundaren Walter Lange som tyvärr gick ur tiden i januari 2017 vid 92 års ålder. Walter Lange var för övrigt barnbarnbarn till självaste F.A. Lange, som 1845 grundade klockindustrin i Glashütte utanför Dresden. Anledningen till att ursprungsföretaget försvann, för att sedan återskapas av Walter efter murens fall kan förklaras med tre bokstäver: DDR.

Annons

Steel

– Walter Lange älskade stora balanshjul, och stoppsekundvisaren med hoppande sekunder (vilket är väldigt komplicerat på en mekanisk klocka, red. anm) patenterades av hans förfader Emil Lange, säger Wilhelm Schmid, VD för A. Lange & Söhne.

Den unika klockan som fått namnet A. Lange & Söhne 1815 Homage to Walter Lange har en urtavla av svart emalj med järnvägsspår i ytterkanten och visare av stål. Jag skulle bli väldigt förvånad som priset inte springer upp över miljonen på auktionen den 13 maj. Faktum är att jag hoppas det, eftersom alla pengar genom auktionen som är en del av Phillips auktion The Geneva Watch Auction: SEVEN går till stiftelsen Children Action Foundation, en Genèvebaserad organisation som bland annat ger medicinskt och utbildningsstöd till behövande barn.

– Vi valde denna organisation eftersom 100 procent av pengarna de samlar in går till barnen – de har inga administrativa kostnader, säger Wilhelm Schmid. 

Sugen på att buda på denna klocka eller någon annan av de 185 klockor som auktioneras av Phillips lördag-söndag 12-13 maj? Spana in katalogen här och ladda ner Phillips app för att registrera dig.

Photo: Phillips

Dela
Tweeta
 

Annons

 


Annons

Laddar