Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Riktig designklocka under 10 000 kronor

Från superlyxiga Audemars Piguet till ett eget märke med bilinspirerade klockor för mindre än 10 000 kronor. I månadsskiftet släpptes Fastback, den första klockan från Gorilla, ett pinfärskt klockmärke grundat av det förra designteamet på Audemars Piguet.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-10-16 17:11  |  Lästid: 3 minuter
Gorilla_8-1-Horizontal

Det syns direkt att den allt annat än diskreta designen med material från bilvärlden är fundamentalt inspirerad av muskelbilar och sportklockor från 1960- och 1970-talen. Många var förvånade att se en överkomlig klocka från Audemars Piguets förre Chief Artistic Officer. Men i själva verket ligger denna estetik och prisbild närmare Octavio Garcias rötter – mexikansk-amerikanen är uppvuxen i Chicago på en estetisk diet av 1960-talsbilar och Marvel Comics.

– Jag föddes bland bilar. Min pappa ”put butter on the tacos” genom att reparera grannarnas Fairlane, Impalas, Nova. Jag minns att jag som barn brukade räcka honom verktygen, säger Garcia.

En annan koppling till bilvärlden är att ett av Octavios första jobb var att stämpla bildörrar i en av stadens bilfabriker. Octavio växte upp ”på rätt sida av järnvägen” i Chicago – men tillsammans vännerna från andra sidan järnvägen så smet han ut om nätterna för att tagga och spraya graffitti. Faktum är att han många år senare sökte och kom in på designskola i Schweiz på en portfolio baserad på graffitti.

Octavio Garcia tog steget från graffitti till klockdesign.

Octavio Garcia tog steget från graffitti till klockdesign.

Märket är grundat tillsammans med den österrikiske designern Lukas Gopp.

– Vi är inte biltuners själva, men vi är attraherade av den världen. Tillsammans har vi mer än 40 års designerfarenhet från märken som Audemars Piguet, Omega, Ralph Lauren. Så med andra ord är design är vår huvudkompetens, vilket syns tydligt i Fastback, säger Gopp.

Vad är det då som gör Gorilla Fastback till en “bilklocka”? Som sagt, till att börja med materialen. För en klocka som kostar knappt 9 000 kronor, så får du en imponerande ansamling av material i den mångfacetterade boetten. Eller vad sägs om ett lager av smitt kolfiber, följt av en röd rand av anodiserat aluminium, toppat av en keramisk ring som håller safirglaset på plats? Och det tar inte slut där: kronan, bakboetten och armbandsspännet är av titan. Att urtavlan är inspirerad av hastighetsmätare på en bil är tydligt i såväl den tredimensionella utformningen som det egna typsnittet, som är utvecklat av Octavio.

Med sina 44 millimeter – 48 inklusive kronan – så är den fyrkantiga klockan diskret som en gorilla, men tack vare att välja kolfiber som dominerande material är totalvikten inklusive läderarmbandet och spännet endast 110 gram. Under bakboettens graverade gorilla tickar ett ”riktigt” mekaniskt automatiskt urverk av hög kvalitet från japanska Miyota.

Kronan är av titan, och den röda randen av aluminium.

Botten är av smitt kolfiber, kronan är av titan, den röda randen av anodiserat aluminium och ringen av ett keramiskt material.

Du må älska eller hata designen – men vad som är extremt välkommet är att Gorilla tillför något nytt, till skillnad från lejonparten av de svenska märken som just nu poppar upp som svampar efter ett höstregn; här på Café har vi på sistone fått in en pressrelease i veckan från “eleganta” hipsterinfluerade nostalgiskt designade klockor med batteridrivna quartz-urverk av grundare som alla drömmer om att göra en Daniel Wellington. Problemet med dessa svenska klockor är att de med få undantag är lika nyskapande som en Daimstrut en högsommardag. Gorilla är ett bevis på att det går att skapa något nytt utan att det behöver kosta skjortan.

Klockorna kan beställas från via www.gorillawatches.ch
Pris: Cirka 9 000 kronor

Gorilla_11 Gorilla_14-3
Octavio Garcia har utvecklat Gorillas typsnitt.

Octavio Garcia har utvecklat Gorillas typsnitt.

Gorilla_4-2
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-10-16 17:19