Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Revolutionerande nyhet från Cartier

114 år efter den första Santos de Cartier kommer extremt användarvänliga uppdateringar av den fyrkantiga klockan.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-01-24 16:58  |  Lästid: 3 minuter

 

Med SmartLink-systemet byter du armband utan verktyg.

Ett av de stora samtalsämnena på Salon International de la Haute Horlogerie förra veckan var Cartier och Santos de Cartier. Den första Santos de Cartier är en sann legend i klockvärlden: Juveleraren Louis Cartier designade 1904 ett armbandsur åt sin kompis, flygpionjären Alberto Santos-Dumont. Det var ju så mycket enklare att läsa av tiden om man hade klockan på handleden, jämfört med att fiska upp fickuret – och vips så blev Louis Cartier en pionjär av en annan typ. Det var nämligen ett av de första, men långt från det allra första armbandsuret, vilket vissa sajter och mindre nogräknade publikationer påstår. Men låt oss åter till 2018. De nya Santos-modellerna är något mjukare i hörnen och mer rundad kring handleden, utan att för den skull förlora boettens typiska fyrkantighet med en kvadratisk bezel runt urtavlan som hålls på plats med 8 skruvar.

Byt armband tills du storknar med det nya systemet.

En riktigt intressant nyhet är också att du kan byta armband utan verktyg. Du har fyra varianter: stål, guld, kalvskinn och alligatorskinn. Cartier tar också detta användarvänliga tänk ett steg längre, då du också kan förkorta metall-armbandet utan verktyg tack vare det revolutionerande, patentsökta  SmartLink-systemet – jag har under mina tretton år i klockvärlden aldrig sett något liknande.

Den genialt designade skeletoniseringen låter de romerska siffrorna hålla delarna på plats.

Cartier har det senaste decenniet också variet en av de första pionjärerna (jämte nischmärket Roger Dubuis) som gett skeletoniseringen ett modernt formspråk, vilket även syns på flera av de senaste Santosmodellerna. Samtliga modeller drivs av det antimagnetiska urverket 1847 MC och är vattentäta ner till 100 meter. Sammanfattningsvis: en stark inledning på 2018 från Cartier, som efter Rolex tillsammans med Omega gör upp om andra och tredjeplatsen när det gäller omsättning bland schweiziska klockmärken.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar