Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Ressence e-Crown® – revolutionerande klocknyhet från Tintins hemland

En helt mekanisk klocka med elektronisk inställning av tiden. Ressence e-Crown® får många att vända på huvudet – och några att skaka på huvudet.   

Anders Modig  |  Publicerad 2018-06-11 20:00  |  Lästid: 3 minuter

Jag erkänner. Rubriken är något missvisande, eftersom Ressence klockor är tillverkade i Schweiz. Men Ressence huvudkontor ligger i Antwerpen, och all design och allt konceptarbete till Ressence görs av Benoit Mintiens i Antwerpen. Som är en industridesigner som tidigare designat höghastighetståg. Så, vad är då Ressence e-Crown®?

Jo, det är en automatisk mekanisk klocka som har kompletterats med en inbyggd elektronisk modul, en så kallad e-Crown®. Därmed kan du med två fingrar slå lätt på glaset, varefter klockan blixtsnabbt ställs in med precisionen hos en elektronisk klocka. Du kan också ställa in klockan så att den ställer sig själv en gång per dygn – likaså kan du ha förprogrammerade tidszoner. Dessa inställningar görs för hand eller med en app i din mobiltelefon. Därmed kan du i slutändan ha en riktig, härlig analog klocka som du verkligen kan lita på när det gäller – du behöver alltså inte dubbelkolla med telefonen när du har viktiga möten eller ett flyg att passa. Det betyder också att om du har låtit klockan ligga några dagar så att den har stannat, så behöver du bara slå på glaset för att att ställa den.

– Det är inte ett kvartsur, det är inte en smart watch, det är inte en gadget. Det är helt enkelt en förbättring av funktionen i en mekanisk klocka, sa Benoit Mintiens när jag intervjuade honom för South China Morning Post.

Därmed borde han lugna de som satt i vrångstrupen och skakat på huvudet åt att elektronik introduceras i en mekanisk klocka? Här kommer ett erkännande till: som den purist jag är, var jag till en början skeptisk till just detta. Men numera tillhör jag de applåderandes skara. Eftersom det mekaniska verket  fungerar helt oberoende av den elektroniska modulen så är detta ett sätt att göra mekaniska klockor mer användarvänliga. Och om man dessutom gör det på Ressence-vis, det vill säga med nyskapande, ergonomisk design och nyskapande urmakeri samtidigt som gammalt hantverk respekteras så kan jag bara lyfta på hatten.

– Om du inte kan lita på en produkt så är den värdelös. Men med e-Crown så kan du lita på din klocka, sa Mintiens.

Designen på Type 2 e-Crown® är i stil med tidigare klockor från Ressence: minuter timmar och sekunder och är separerade och rör sig parallellt med att hela urtavlan roterar i takt med minutvisaren.

Konceptet fungerar sedan början av året, men fortfarande måste Benoit och hans team göra vissa förbättringar för att klockan ska fungera i olika miljöer och vara användarvänlig ner på idiotnivå. Ressence e-Crown® beräknas därför komma ut på marknaden i slutet av 2018.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-06-12 00:39