Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Repfri tvåmiljonersdinka från Ferdinand Berthoud

Känner du till Ferdinand Berthoud? Klockorna från Chopards systermärke är baserade på vidareutveckling av idéer från 1700-talsurmakaren med samma namn– vi pratar vi om avancerade urverk, fantastisk finish – klockor av allra högsta klass.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-03-09 18:58  |  Lästid: 3 minuter

Det är inte varje dag någon ger dig en spik och ber dig försöka repa boetten på en miljonklocka. Men på SIHH hände det hos Ferdinand Berthoud.

FB 1R.6 har en ett urverk baserat på fusee and chain och tourbillon – men trots detta så är det gångreserven som är scenens stora stjärna. Det är lite som att casta Steve McQueen och James Dean, men att i slutändan ge Micke Persbrandt huvudrollen. Men precis som Persbrandt med rätt regi och energi kan hålla högsta klass, så är det här ingen vanlig power reserve. Den ”persbrandtska” gångreserven är liksom skådespelaren extremt komplex.

Gångreservens avancerade fjäder. Foto: Johann Sauty

Den unikt utformade spiralfjädern och dess hävarmar har ett ständigt tryck, vilket gör att den är korrekt även om den utsätts för stötar. Och den koncentriska fjädern är utvecklad så att den håller en koncentrisk form genom hela gångreservcykeln. Det låter inte så svårt, men för att få till formen var urmakarna tvungna att hämta hjälp från Matematiska Institutet i Neuchâtel.

Safirdisken visar timmarna. Foto: Johann Sauty

Timmarna visas på en disk av saffirglas i positionen klockan 1, och minutvisaren ser du klockan 12. Denna uppdelning av timmar och minuter och sekunder är i marinkronometer-stil, vilket har en historisk förklaring: Ferdinand Berthoud, en av de mest berömda urmakarna på 1700-talet tillverkade just marinkronometrar med extrem precision.

Foto: Johann Sauty

Om det gick att repa boetten? Nej, med FB 1R.6 så kan du kötta loss bäst du vill, så länge du inte har en diamant. Genom att injicera kolmolekyler i stålet så förändras den atomiska strukturen i de yttre 3-6 mikronerna. Därmed blir materialet i princip omöjligt att repa, plus att det erbjuder ännu större motstånd mot rost – inte ens syra har en chans. Karboniserat rostfritt stål – kom ihåg var du hörde det först.

Klockan, vars kronometerurverk givetvis är COSC-certifierat, tillverkas i 20 exemplar. Pris: Cirka två miljoner kronor.

Minutvisaren sätts på plats. Foto: Johann Sauty

Från baksidan och sidofönstren kan du se tourbillonen och Fusee and chain, på bilden märkt Force Constante.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar