Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Red Dot design award till Nomos överraskande klocka

En av årets överraskningar i klockvärlden är Nomos Autobahn neomatik 41. Designer är ingen mindre än Werner Aisslinger, känd för inredningen på Hobo Hotel i Stockholm samt 25hours Hotel i Berlin och Zürich.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-06-11 11:07  |  Lästid: 3 minuter

Nomos kör om på Autobahn. Efter att ha finslipat konceptet i tre-fyra år är det äntligen dags för Nomos Autobahn neomatik 41, vars design är signerad Berlinarkitekten och designern Werner Aisslinger. Puristiska Nomos är inte på något sätt ett rallynostalgimärke, men att Aisslinger här har låtit sig inspireras av 70-talets förkärlek för starka blå och orangea färger och hastighetsmätare är uppenbart.

Den massiva, formpressade urtavlan är den mest avancerade företaget någonsin har gjort. Med tre olika, mjukt förbundna nivåer bjuds man på en sluttande resa från den 41 millimeter stora boettens kant ner till det stora, utdragna datumfönstret klockan 6. Från 8 till 4 bjuds du på ett brett spår av superluminova som lyser upp hela urtavlan likt en sammetsaffisch, om du är tillräckligt gammal för att komma ihåg dem?

Till skillnad från de flesta Nomos-modeller som släppts sedan starten 1990 är Autobahn är en av de mer kontroversiella klockorna som släppts från Nomos, eftersom den har ett helt nytt uttryck som bryter av från de tidigare renodlade puristiska varianter. Det är dock viktigt att komma ihåg att det här är så mycket mer än bara design, eftersom det är en klocka gjord i Nomos tradition. De är ett manufakturmärke som tillverkar egna urverk, kombinerat med genomarbetad design. För dig som är inne på nästa nivå av klocknörderi, och går igång på det där med urverk, kan här nämnas att Nomos hittills har hittills gjort 11 olika urverk. De har dessutom ett eget patenterat oro-system, så de är verkligen inte ett av alla märken som låter gravera sin logotyp på rotorn till ett klonat ETA-verk och kallar sig för manufaktur. I “Autobahn” tickar ett slimmat, automatiskt verk som heter DUW 6101.

– Äntligen börjar folk förstå att bi är inte mode eller design – vi är ett manufakturmärke. Det var en av våra sorger att vi tidigare sattes i lådan med design-ur, säger Judith Borowski, Nomos Creative Director.

Det ovanliga uttrycket till trots så gick presentationen under klockmässan Baselworld över all förväntan.
– Bland våra internationella handlare är det den modell som gått allra bäst, säger Borowski.

Werner Aisslinger hade en praktisk anledning till den nyskapande designen.
– Nomos har gjort tillräckligt med klockor som passar för internationella husläkare. Nu gör vi något annorlunda, säger han med glimten i ögat.

I april, bara några veckor efter att den kom ut på marknaden, kom också erkännandet från designvärlden. Nomos Autobahn neomatik 41 plockade hem Red Dot Design Award, ett av världens mest prestigeladdade designpriser. Den officiella prisutdelningen sker den 9 juli i Essen, Tyskland.

Pris Nomos Autobahn neomatik 41: Cirka 39 000 kronor.

Werner Aisslinger.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar