Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Red Dot Best of the Best till magisk Hublot

Det tyska designpriset Red Dot Award delats ut till Hublot Big Bang Meca-10 Magic Gold, och inte i vilken kategori som helst. För denna Meccano-inspirerade klocka fick Hublot första priset i utmärkelsen Product Design: Best of the Best.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-04-22 10:13  |  Lästid: 3 minuter

Guldet har fusionerats med keramiska material vilket gör klockan i princip repfri.

Vad är det då som är magiskt med Hublot Big Bang Meca-10 Magic Gold? Visst, den Meccano-inspirerade designen i det skeletoniserande utförandet väcker positiva retrovibbar hos alla som är uppvuxna på 1900-talet (det första Meccano-setet kom ut på marknaden 1901). Men det som är uppseendeväckande med denna klocka är materialet, vilket är utvecklat i samarbete med universitetet EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne): Guld har fusionerats med keramiska material, vilket ger en guldklocka som är repfri – i teorin kan endast en diamant repa detta material.

Det magiska laboratoriet där Hublot arbetar tillsammans med forskare från ett universitet i Lausanne.

Detta är naturligtvis en intressant utveckling som har vansinnigt många positiva aspekter – men finns det inte också filosofiska aspekter som man måste fundera över? Varför vill man intill besatthet mäta tid med en maskin som själv inte visar tidens tecken? Hur påverkas vår relation till objekt när de inte uppvisar något tecken på att vi har använt dem, och därmed gjort dem till våra? En ytterligare fråga är naturligtvis också hur keramiska material i denna prisklass påverkar andrahandsvärdet? Vi vet ju att skicket är A och O när man säljer gamla klockor på auktion, men då handlar det ju också om att skicket är bra – trots att det inte borde vara det längre.

För den som vill bära en guldklocka dagligdags utan att behöva oroa sig för repor är den 45 millimeter stora Hublot Big Bang Meca-10 Magic Gold naturligtvis en fantastisk utveckling, och jag kan bara lyfta på hatten åt ytterligare ett intressant material från fusionsmästaren Hublot.

Hublot Big Bang Meca-10 Magic Gold

Urverk: Skeletoniserat Hub 1201 med två fjäderhus vilket ger 10 dagars gångreserv. Dubbla indikatorer för gångreserv – dels klockan 6 och dels den horisontellt glidande ställningen mellan halv elva och halv två, som i sin tur är kopplad till en punkt ovan fjäderhusen. Denna punkt (klockan 3) blir röd de sista två dagarna – vilket indikerar att det är dags att dra upp det handjagade verket.
Limiterad edition: 200 klockor
Pris: Cirka 320 000 kronor

 

 

Materialen sammanfogas i cylinderstrukturer innan det bearbetas till sin slutliga form.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar