Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Poesi från Rolex

En av de starkaste modellerna från Rolex i år är en gammal goding: Sea-Dweller, som i år är starkare än någonsin. Detta robusta dykarur är helt enkelt den perfekta kompanjonen för sensommarens sol och bad och salta dopp.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-08-23 15:00  |  Lästid: 2 minuter

Oyster Perpetual Sea-Dweller visar baksidan och vänstersargens heliumventil.

Rolex Oyster Perpetual Sea-Dweller. Egentligen ligger allt i namnet på den här 43 millimeter stora besten allt. Den första Sea-Dwellern kom för 50 år sedan, och årets modell kombinerar det nya med det gamla. Det är den hittills största modellen – den förra modellen var bara 40 millimeter – men den mest iögonfallande förändringen är cyklopet. Avsaknaden av detta förstoringsglas på datumet som Rolex introducerade på Day-Date 1953, var tidigare ett av igenkänningstecknen för en Sea-Dweller, men nu kan alltså närsynta dykare hålla koll på dagarna. Nästan lika iögonfallande är det röda modellnamnet på den svarta urtavlan, vilket är en flört med originalmodellerna från 1960-talet.

 

Det röda modellnmanet poppar ut från den svarta urtavlan.

Oyster Perpetual Sea-Dweller. Det röda modellnamnet poppar ut från den svarta urtavlan.

Den stora skillnaden hittar du på insidan. Sea-Dwellern har likt alla nya Rolex det gröna sigillet, och är en så kallad Superlative Chronometer. Detta innebär att urverket till att börja med är testat och certifierat av COSC, vilket innebär att det måste hålla sig inom ramarna 4–+6 sekunder per dag. Detta är dock inte tillräckligt för Rolex, som dessutom gör en inhouse-certifiering efter att klockan är ihopsatt. Vanligtvis brukar en färdig klocka tillåtas ha större tolerans än ett naket urverk, men inte hos Rolex. En komplett Rolex med det gröna sigillet har en precision som är sensationella ±2 sekunder per dag, liksom fem års garanti.

 

Urverket som klarar av detta är kaliber 3235, som innehåller 14 patent, bland annat Rolex egentillverkade balansfjäder av Parachrome, och är i princip okänsligt för påverkan av magnetism. Funktionsmässigt är det en nonsens-fri klocka med centralupphängda timmar, minuter och sekunder med datum som hoppar framåt exakt vid midnatt. För enklare tidsinställningen stannar sekundvisaren när du drar ut screw-down-kronan. Ringen för dyktid och uppstigningstid kan av säkerhetsskäl bara vridas åt ett håll, och är en härlig godbit för materialälskare. Eller vad sägs om i rep-beständigt keramiskt inlägg med nummer täckta av platinum, försänkt i kirurgstål? Poesi för en klocknörd!

Priset? 101 100 kronor.

www.rolex.com

Balansfjädern av Rolex egenutvecklade material Parachrome.

Rolex Green Seal, det gröna sigillet, borgar för extremt god kvalitet.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar