Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Poesi för en klocknörd

Idag öppnade Baselworld, världens största klock-och juvelmässa portarna för allmänheten. Först ut i Cafés bevakning av evenemanget – vilket bäst kan beskrivas som poesi i tre dimensioner för en klocknörd – är Glashütte Original Senator Excellence Perpetual Calendar.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-03-22 15:03  |  Lästid: 3 minuter

Evighetskalender är en av de mest fascinerande funktionerna på en klocka – en sådan klocka håller reda på rätt dag och datum och år under hundratals år, men måste undantagsvis korrigeras en dag år 2100. Detta eftersom 2100, som borde vara ett skottår, men inte är det – en anpassning av vår kalender efter himlakropparnas rörelse, så att årstiderna inte förskjuts.

Men tillbaka till klockan – en rejäl designuppdatering av tidigare evighetskalendrar från det tyska företaget som tillverkar sina egna urverk. Vitguldsboettens ring är smalare, och den stora förändringen är den skeletoniserade urtavlan, där urverkets synliga delar har försetts med ett delvis cirkulärt, Fibbonacci-influerat guillochémönster. Det hypnotiska mönstret både fångar och snurrar runt ljuset, utan att för den skull förlora sikten av de blånade, päronformade minut- och timvisarna, eller den smäckra sekundvisaren.

Även baksidan på klockan av vitt guld visar att vi har att göra med urmakerikonst på hög nivå. Även fjärilsspännet är av vitt guld.

Den extra urtavlan märkt 1-4, placerad under klockan 12, är skottårs-indikatorn, vilket betyder att visaren gör ett varv på 4 år. Klockan 8 har du även en månfas, vilket gör att klockan håller reda på allt du behöver.

Den lilla extraurtavlans visare gör ett varv på fyra år (!)

Varje klocka testas i 24 dagar och förses med ett unikt certifikat – och du kan som ägare även logga in på en webbsida där du kan se din klockas samtliga testresultat. Ett ytterligare tecken är symbolen på baksidan – har klockan detta ”sigill” betyder det att den genomgått alla grundläggande test som företaget utför.

Sigillet som visar att klockan genomgått de hårda testen.

Senator Excellence Perpetual Calendar tillverkas i en limiterad upplaga om 100 exemplar. Gångreserven är bekväma 100 timmar.
Pris: Cirka 370 000 kronor med fjärilsspänne av guld.

P.S. Tillsammans med ett dream team har jag också privilegiet att producera film för Glashütte Original under denna mässa, vilket ni kommer att få ett smakprov på senare i veckan. D.S

Det automatiska urverket är dekorerat med så kallade Glashütte stripes.

Thomas Maier, VD för Glashütte Original.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-03-22 17:12