Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Peka med hela handen

Anders Modig  |  Publicerad 2019-01-13 17:34  |  Lästid: 4 minuter

 

En av de snyggaste klockorna just nu är Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition som kom till butik i november – en färsk version av en modell som just firat 80-årsjubileum.

Det går bra nu för Oris – det senaste året ökade försäljningen i Sverige med 25 procent. Kanske handlar det om ett parallellfenomen med skummande drycker?

– Vi lever inte i Champagne-tider – nu handlar det om craft beer. Och Oris är definitivt mer craft beer än Champagne, säger VD Rolf Studer till Cafés utsände när vi träffas i Zermatt just innan jul.

Photo: Andrea Monica Hug

Och visst – när vi snackar Oris, så snackar vi gedigna, mekaniska klockor – med prislappar som inte är ouppnåeliga för vanliga dödliga. Den nya versionen av Big Crown Pointer Date – ursprungligen gjord för piloter – har en 40 millimeter stor boett av brons, ett material som ger en härligt flammig, unik patina med tiden.

Designen på den centralt placerade datumhanden som gör ett varv per månad har finjusterats genom årtionden, och är idag en enkel, rak slimmad hand utan onödiga utsmyckningar; en röd, mjukt kurvad triangel längst ut som håller om datumet. Visare på engelska är “hand”, och när det gäller datumindikationen så kan man verkligen säga att pointer date pekar med hela handen – 100 procent form follows function.

Oris Portrait Rolf Studer, Co-CEO.

– Klockan står ut eftersom den också tar bort vad den adderar – den visar datumet utan att ha ett datumfönster. Många klockälskare gillar inte datumfönster eftersom de [hålen i urtavlan] kan störa balansen i en klockas design, säger Studer.

Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition.

Klockans namn kommer naturligtvis av den iögonfallande kronan – som tillkom när det begav sig för åtta decennier sedan. Tanken var och är att piloter ska kunna ställa klockan med läderhandskar på. Framgången med dessa klockor gjorde att flygning är en av Oris fyra pelare än idag. De andra? Motorsport, dykning, och kultur. Samtliga klockor från Oris har gemensamt att de är mekaniska (företaget slutade med kvartsur redan på tidigt 1980-tal) och att de har vettiga funktioner av typen datum, gångreserv, dyktid och kronograf – du kommer aldrig (?) att se en Oris med tourbillon eller équation du temps.

En ständig följeslagare hos Oris sedan de började tillverka klockor 1904 är också vettiga priser – vilket syns på Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition. Den går loss på cirka 20 000 kronor, vilket är mer än prisvärt för ett mekaniskt ur i brons med vackra designdetaljer likt den räfflade ringen. Lägg därtill den trendriktigt gröna urtavlan i en nyans som kan beskrivas som en blandning av British racing green och skogsgrön.

Namn: Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition.

Speciella kännetecken: Boett av brons, räfflad, mjukt kurvad ring.

Mått: 40 millimeter

Pris: cirka 20 000 kronor

Urverk: Automatiskt med pointer date.

 

Oris röda rotor

Om Louboutin är välkända i modevärlden för sina superfeminina lackröda sulor, så är Oris röda rotor ett maskulint kännetecken i klockvärlden. Oris har sedan 1952 tillverkat automatiska klockor, och lagom till 50-årsjubileet varumärkesskyddades den röda rotorn, vilket innebär att bara Oris är det enda klockmärket som får använda denna designdetalj.

 

Det är inne att Bronsa

Som synes, fungerar denna herrklocka även alldeles utmärkt på en kvinnlig handled. Photo: Andrea Monica Hug

Vi vill inte stödja överdrivet solande – men när det gäller klockor så är brons en av de starka och växande trenderna.

 Boetter av brons gör din klocka unik. Än idag så är stål följt av guld de stora materialen, men alltfler märken, på nivåer från Oris till Panerai har minst en modell av brons i sin portfolio. Inte de stora volymerna, men alltfler märken har nu bronsklockor i sin portfolio. Vad är det då som lockar? Vad är så speciellt med brons? Patineringen och oxideringen gör att varje klocka blir unik.

– Patinan ger mer känsla till en klocka, säger Oris VD Rolf Studer. För 20 år sedan vore brons otänkbart, men nu har vi använt det i några modeller de senaste åren, och det har varit väldigt populärt hos våra kunder. Men det handlar inte bara om popularitet – det är också ett utilitaristiskt material som passar vår approach till urmakeri, inte minst med vårt industriella arv.

Dela på Facebook
Tweeta