Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Patek Philippes vd: Här är hemligheten bakom vår status

Café snackar med Thierry Stern, VD för familjeägda Patek Philippe, ett av Schweiz absoluta toppmärken, som ofta sägs vara klockvärldens Rolls-Royce.

Anders Modig  |  Publicerad 2015-11-20 12:19  |  Lästid: 2 minuter

 

Thierry-Stern

Patek Philippe gör några av världens bästa klockor – vilken är hemligheten?

– Som familjeföretag har vi total frihet att genom design och kreativitet förverkliga grundarnas vision: att göra världens bästa klockor. För att åstadkomma högsta kvalitet, tidlös estetik, precision och teknisk pålitlighet har vi inga finansiella begränsningar påtvingade av aktieägare, vilket gör att våra begränsningar bara är våra egna tillkortakommanden. Vår kreativa frihet märks också i vårt enorma urval. Vi har ungefär 200 olika modeller i den nuvarande kollektionen och i snitt introducerar vi 40 nya modeller varje år. Med andra ord har vi modeller som är skapade för olika smaker, livsstilar och behov för olika tillfällen i livet. Våra kunder hittar något som passar dem, och ofta blir de så småningom ägare till flera av våra klockor. Kanske är vår hemlighet helt enkelt att vi har en tradition av att vara innovativa?

Hur rock’n’roll är klockvärlden?

– För mig är det en passionerad värld, så jag vet inte hur rock’n’roll klockindustrin är. Men jag vet att jag har roligt och att jag älskar att arbeta. Det är inte lätt; vi måste arbeta hårt för framgången i en fascinerande värld som har enorm potential inför framtiden. Det viktigaste är som sagt att fortsätta vara innovativa och ständigt bli bättre genom att ta tillvara på tekniskt know-how och hantverkskunnande. Som tur är har vi 175 års erfarenhet av just detta …

Thierry-Stern2

Om Patek Philippe vore en cocktail, så vore det en …

– Tidlös klassisk cocktail med en twist av innovation.

Du tog över familjeföretaget av din far för några år sedan. Hur är det att gå i hans fotsteg?

– Jag har jobbat i familjeföretaget i över tjugo år, och tog över 2009. Övergången gick på bästa möjliga sätt: varken företaget eller kunderna märkte något, vi tuffade på som vi gjort i generationer. Så, att gå i min fars fotspår känns naturligt – och innebär en utmaning och ett enormt ansvar.

Thierry-Stern3

Om du inte arbetade med klockor, så skulle du …

– Vara uttråkad! Mitt jobb är mitt livs passion – redan vid 7 års ålder ville jag jobba för Patek Philippe, jag kunde aldrig föreställa mig något annat.

Vilken är din favoritklocka från Patek Philippe?

– Jag är alltid involverad från första designskissen till sista produktionsdetaljen, och det var min far också, så våra klockor är verkligen i familjens DNA. Därför är det som med dina barn – du kan inte ha en favorit, du älskar dem alla lika mycket.

Foto: Nathan Beck/The Watch Book by Tourneau

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-11-20 12:19