Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Oris pilotklocka på topp

Oris gör ytterligare ett samarbete med schweiziska hjältar: Oris GMT Rega Limited Edition – en pilotklocka med GMT i en limiterad upplaga.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-12-15 19:55  |  Lästid: 3 minuter

Oris GMT Rega Limited Edition presneterades mittemot Matterhorn som bjuder på spännande vyer med ständigt föränderligt ljus. Den här bilden tog jag cirka halv nio på morgonen.

I Sverige har vi sjöräddningen, i alplandet Schweiz, som jag är lyckligt lottad att bo i, har vi flygräddningen Rega. Med en väsentlig skillnad: Sjöräddningen bygger på volontärarbete, men de som jobbar för Rega är professionella piloter. Budgeten kommer dock från frivilliga donationer från 3,3 miljoner medlemmar i Schweiz, vilka som tack kan bli räddade utan kostnad om oturen skulle vara framme. En imponerande siffra, med tanke på att Schweiz har färre än 8 miljoner invånare.

– Regas piloter är så nära hjältar man kan komma, säger Oris VD Rolf Studer, som den 13 december, presenterade märkets andra samarbete med Rega mittemot Tobleroneberget Matterhorn.

Rolf Studer pratade också om Oris storhetstid innan 1970-talets quartzkris som sånär hade ihjäl industrin för mekaniska klockor. När det begav sig tillverkade man 1,2 miljoner klockor om året, dagens siffra är dock inte officiell.

På Oris GMT Rega Limited Edition har Rega-piloterna fått välja vilken funktion som ska vara med, utöver den vanliga tiden, extra urtavla för sekunder klockan 9 och ett datumfönster klockan 3. Detta resulterade i den svarta visaren med en röd topp, vilken visar en andra tidszon. Denna funktion, som gör ett varv på 24 timmar, kallas ofta för GMT.

Visaren med den röda toppen (strax innan 7 på bilden) gör ett varv på 24 timmar.

– Regapiloterna jobbar på två sätt: med kortdistansflygningar, framför allt i alperna, och med räddningsuppdrag i andra länder. Rega har alltså uppdrag 24-7 runt hela jorden, och då är GMT  en praktisk funktion – och vi på Oris gör bara mekaniska klockor med vettiga funktioner, säger Rolf Studer.

Oris GMT Rega Limited Edition gör en snygg landning i en design som är pilotklockornas raison d’être – extrem tydlighet och läsbarhet. Detta intryck förstärks av att de arabiska siffrorna är tryckta med vit Super-LumiNova®. En ytterligare typisk designdetalj för pilotklockor är den stora kronan som gör det lätt att ställa om klockan för olika tidszoner och uppdrag. Den 45 millimeter stora boettens matta grå färg av nyansen Gunmetal grey är också speciellt framtagen för syftet: Den matta PVD-finishen slukar solljuset, vilket minimerar bländningar i cockpit.

Oris GMT Rega Limited Edition

Den här typen av klocka är ingen nyhet för Oris – den är baserad på Big Crown ProPilot GMT, och faktum är att denna klocka sammanfaller med ett jubileum – märket har gjort klockor för piloter i exakt 100 år – 1917 kom märkets första armbandsur för piloter, och 1938 kom den första Big Crown – tanken var att piloterna skulle kunna ställa klockan med handskarna på.

Oris GMT Rega Limited Edition har ett  armband med röd insida, och som fallet är med Oris alla automatiska klockor sedan 2002, så har den en röd rotor innanför bakboetten.

Oris GMT Rega Limited Edition är en tickande godbit vars röda detaljer i form av Rega-loggan på urtavlan och armbandets röda insida flirtar med Regas färger – vilket ju skulle passa alldeles utmärkt till jul, men du får ha lite tålamod – de första kommer ut i butik under januari månad 2018.

Oris GMT Rega Limited Edition tillverkas i 2 000 exemplar. Pris: 19 150 kronor.

Min egen Divers Sixty-Five fick tillfälligt sällskap av Oris GMT Rega Limited Edition.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-12-16 13:55