Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Oris-kronograf tillägnad en mänsklig hjälte

Carl Brashear är amerikansk hjälte – Oris har gjort ännu en klocka tillägnad Carl Brashear – en vanlig människa som kämpade mot fattigdom, rasism, handikapp för att sedan stöta på en oväntad fiende.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-01-10 17:11  |  Lästid: 3 minuter

Phillip Brashear. Photo: Andrea Monica Hug

Carl Brashear – du som kan dina militärfilmer från Hollywood känner säkert igen namnet på den afroamerikanske dykaren som 1954 blev USAs förste afroamerikanske dykare inom marinen. Du som kan dina klockor vet också att Oris 2015 gjorde en limiterad Carl Brashear-edition av sin populära Divers Sixtyfive.

Men of Honor, med huvudrollen briljant spelad av Cuba Gooding Jr, skildrar ett liv med ett galet nagelbitande ögonblick från 1966, då två amerikanska plan hade kolliderat utanför den spanska kusten – ett av dem med en atombomb, som hamnat på havets botten. In kallades Carl Brashear eftersom han var en av marinkårens allra bästa dykare. Brashear levererade, men på grund av en olycka efter att bomben bärgats, miste han halva vänsterbenet.

Phillip Brashear bär den ny kronografen. I bakgrunden syns 2015 års klocka. Photo: Andrea Monica Hug

När Oris presenterade Carl Brashear Chronograph, en 44 millimeters best med boett av brons i Zermatt, var Carls son Phillip Brashear på plats.

– Plötsligt var min far handikappad, inte längre önskad av marinen. Men han sa ‘nej, jag ska bevisa att jag kan komma tillbaka och serva mitt land’ trots att han bara hade ett och ett halvt ben, säger Phillip Brashear.

Photo: Andrea Monica Hug

Som bekant lyckades Carl komma tillbaka till marinen – men stötte sedan på sitt livs svåraste fiende.

– Min far var ingen supermänniska, han hade svagheter. Efter att ha klarat av så mycket, insåg han att han var beroende av alkohol. Då gjorde han något väldigt bra: han sa till marinen att han hade ett alkoholproblem och att han behövde hjälp. Återigen konfronterade han problemet.

– Föreställ dig: att först kämpa mot rasism, fattigdom och att vara outbildad. Sedan ett handikapp och alkohol- och drogmissbruk. Han klarade att övervinna alla dessa fem problem, säger Phillip Brashear.

Photo: Andrea Monica Hug

Amerika har inte glömt hans far. Bland annat så bär ett skepp i flottan hans namn, och i slutet av 2017 öppnade ett sjukhus för krigsveteraner som tillägnats honom.

– Och 2014 hörde ett klockmärke på andra sidan jorden av sig. Oris sa: ’vi vill ära din far, inte bara för att han åstadkom fantastiska saker, utan för att han förblev en vanlig människa. Det stämmer. Och han levde efter sitt motto: ”It is not a sin to get knocked down, but it is a sin to stay down.”

Phillip Brashear omgiven av Oris-teamet. Photo: Andrea Monica Hug

Bakom den djuphavsblå urtavlan tickar urverket Sellita 510, vilket serverar löpande sekunder på den vänstra extre urtavlan, och 30 minuters tidtagning på den högra – kronografsekunderna mäts i vanlig ordning av den stora svepande sekundhanden. Boetten av brons kommer att patineras med åren, vilket gör att varje klocka får ett unikt uttryck.

Pris: Cirka 40 000 kronor. Tillverkas i en begränsad upplaga om 2 000 exemplar.

Oris Carl Brashear Chronograph Limited Edition

Oris Carl Brashear Chronograph Limited Edition

Photo: Andrea Monica Hug

Photo: Andrea Monica Hug

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar