Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Omegas nygamla rymdpanda

Speedmaster är fortfarande Omegas mest kända modell, och en av de mest uppmärksammade modellerna som visades på Baselworld har en snart 60-årig historia och en alldeles speciell plats i hjärtat hos rymdälskare.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-04-06 18:53  |  Lästid: 2 minuter

Originaversionen av Omega CK 2998 var den första Omegaklockan i rymden.

Speedmaster CK 2998 Limited Edition, är kanske inte är så värst limiterad med sina 2998 exemplar – men det är helt klart en klocka som är värd att återlansera. Den första 2998:an kom 1959 – och faktum är att den tre år senare blev den första Omegan i rymden då astronauten Wally Schirra bar den på en nio timmar lång flight – vad som var USA:s femte rymdfärd.

Huvudrollerna i kronografen spelas av den röda sekundvisaren, den extra urtavlorna klockan tre för minuter och klockan sex för timmar. Du kan med andra ord mäta tid upp till 12 timmar. Foto: Anders Modig

Klockan som har fått uppdatering av såväl teknik som designdetaljer, men hedrar sitt ursprung med tre svarta extra urtavlor klockan 3, 6 och 9. Tillsammans med en vit urtavla blir det en så kallad (vertikal) panda. Femtiotalsoriginalet räknas med bland andra Rolex Daytona och Heuer Autavia till de mest klassiska panda-klockorna.

Racingbandet känns rätt på en kronografmodell från slutet av 1950-talet.

Andra starka designdetaljer är den svarta inre ringen och en svart pulsometer. Det likaså svarta perforerade racingbandet – läder på utsidan, gummi på insidan – gör att du kan bära klockan i sommar utan att svetta sönder bandet. Pris för Omega Speedmaster CK 2998: cirka 52 000 kronor.

Notera bandets vita sömmar på utsidan och röda på insidan.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar