Annons

Klockrent
Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Annons
 

Omega Speedmaster 60 år

Omega Speedmaster, en av världens mest kända kronografer firar i år 60-årsjubileum. Här är några av de senaste modellerna, samt några av mina favorit-modeller från de senaste decennierna.

Buzz Aldrin bar sin Omega Speedmaster på högerarmen när han gick på månen.

”Ett litet steg för mig, men ett stort steg för mänskligheten.”

Att Omega Speedmaster var den av NASA godkända klockan när Neil Armstrong uttalade de bevingade orden 1969 är vida känt. Alla vet dock inte att Armstrong faktiskt inte bar sin Omega Speedmaster när han klev ut på månen. Faktum är att Armstrong lämnade sin klocka i månlandaren som en backup, eftersom den elektroniska klockan strulade. Därmed blev Buzz Aldrin, den andra mannen som klev ut på månen, den första som klev ut på månen med en Omega kring sin handled. Och visste du att Speedmaster började tillverkas 12 år innan månlandningen, med racingförare som målgrupp?

Annons

Möjligen sticker jag ut hakan en smula om jag hävdar att Speedmaster är världens mest älskade kronograf (Rolex Daytona-fans, jag hör era protester) och genom åren har den i regel handuppdragna, ihjälkramade klockan fått mängder av utföranden med allt från meteorit-urtavlor till diamantspäckade bezel-ringar.

Här är sex av mina favoriter genom åren:

1957 Speedmaster ’57 – originalet, som i år ges ut igen för att fira jubileet.

 

 

1969 Speedmaster Professional – the Moonwatch.

 

 

2013 kom Dark Side of the Moon med keramiska material på boetten, urtavlan, ringen och spännet. Denna variant har ett automatisk co-axial urverk med kronometerprecision.

 

 

2016 Även denna variant är kronometer-certifierad plus att den visar månfas.

 

 

2017 – i år kom ett flertal jubileumsvarianter, bland annat med orangea detaljer.

 

 

I år kom även denna variant, med en urtavla blå som jordens aura sedd från rymden.

 

Dela
Tweeta
 

Annons

 


Annons

Laddar