Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Omega öppnar ny fabrik   

 Omega har öppnat en ny fabrik vilket gör det möjligt att möta den stigande efterfrågan på schweiziska klockor.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-11-04 17:34  |  Lästid: 3 minuter

Swatch Groups chef Nick Hayek, Head of the Federal Department of Economic Affairs, Education & Research (EAER), Mr. Johann N. Schneider-Amman, CD Raynald Aeschlimann och arkitekten Shigeru Ban inviger den nya fabriken.

Den 2 november öppnade Omega en ny fabrik i Biel/Bienne för att möta den ökande efterfrågan. Projektet har pågått sedan 2013, och timingen för färdigställandet är excellent, eftersom den schweiziska klockindustrin de senaste halvåret äntligen visar ökande export efter ett par svåra år. Arkitekt av den sex våningar höga byggnaden är ingen mindre än japanske Shigeru Ban, som är känd för sina ekologiska lösningar, vilket bland annat syns i stommen av schweiziska träbjälkar och träpelare med fogar av trä.

”Omega är en av ledarna inom industriella lyxklockor. Med den nya fabriken kommer vi att kunna öka produktionen som ligger runt 600 000 -700 000 klockor per år. Att ha allt under ett tak innebär att vi sparar tid och att våra klockor kan komma till marknaden snabbare;” säger VD Raynald Aeschlimann.

Men, man kan inte skynda på produktionen av klockor på den här nivån – hur man än vrider och vänder på det tar det över en månad att tillverka en Omega-klocka, eftersom produktionstiden är 10-15 dagar plus tio dagars kvalitetskontroll plus minst 17 dagar av ytterligare test för att certifieras som Master Chronometers, den så kallade METAS-certifieringen. I dagsläget har Omega tillsammans med det schweiziska mätinstitutet (METAS) certifierat runt 100 000 klockor, och inom ett par år räknar Aeschlimann med att 99 eller rent av 100 procent av all nyproduktion av mekaniska klockor från Omega kommer att vara METAS-certifierad, vilket innebär tio intensiva testdagar inklusive utsättas för 15 000 Gauss magnetism, temperaturtest, precision i 6 olika positioner i hela gångreservcykeln och vattentest.

Den 16 000 m2 stora fabriken som har kostat närmare en och en halv miljard är en blandning av ekologisk naturkonstruktion och senaste science fiction med robotar som utför vissa moment och ett helautomatiserat lager i centrum med 30 000 boxar som innehåller klockdelar i olika delar av processen och med ett rörpostliknande system förs ut i tillverkningens olika faser – ett slags futuristiskt sci-fi-system som med rådande trender skapar vintageinspirerade klockor.

Omega Costumer Service. Le Studio Meyer & Kangangi. Stefan Meyer & Alex Kangangi. www.meyerkangangi.com

– Trilogy Railmaster, Speedmaster och Seamaster var vintage – men resten av det vi gör är inte direkt vintage, utan handlar snarare om att inspireras av sina rötter, säger Omegas VD Raynald Aeschlimann, som oavsett vilka trender som kommer och går har en perfekt definition av lyx:

– Lyx är när känslan tar över förnuftet.

Omega Costumer Service. Le Studio Meyer & Kangangi. Stefan Meyer & Alex Kangangi. www.meyerkangangi.com

Seamaster Aqua Terra 150 M.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-11-04 17:35