Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Nyheter från Rolex

Vilka var de starka nyheterna från Rolex på Baselworld-mässan?

Anders Modig  |  Publicerad 2016-03-31 15:00  |  Lästid: 3 minuter
Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona var en av de stora nyheterna på Baselworld 2016.

Rolex Daytona

En av de stora snackisarna under Baselmässan var  den ”Nya Daytonan”, eller som hela namnet lyder: Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona.
Att boetten gjordes i stål är ett tidens tecken för flera av märkena som vill presentera kvalitativa ur till överkomliga priser – en klar kontrast till 2013 års Daytona med boett av platina.

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona. Pris: cirka 115 100 kronor.

Vad är då övrigt nytt i denna modell som mäter 40 millimeter i diameter? En monoblock cerachrome-ring, vilken bakas i källaren i en av Rolex fyra fabriker. Färgmässigt blir det också den svarta keramiska, repfria ringen en flirt med den klassiska modellen från 1965 (den första Daytonan kom 1963), vars ring dock var gjord i känsligare plexiglas. Tachymetern har också fått en ny design – tidigare var siffrorna vertikala, men nu följer siffrorna cirkeln varvet runt. Tydligheten kommer av att siffrorna har ett tunt lager med platina som hamnat där genom en PVD-process. Naturligtvis har innanmätet försetts med Rolex nya urverk, vilket innebär att gångreserven utökats till 72 timmar tack vare nytt escapement och fjäderhusets nya mikroarkitektur vilken lämnar plats för en längre fjäder.

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Rolex Air-King

Oyster Perpetual Air-King

Oyster Perpetual Air-King. Pris: Cirka 57 500 kronor

Rolex presenterade också en ny variant av sin instegsmodell Air-King. Ja OK, ni får hela namnet: Rolex Oyster Perpetual Air-King. Även här är boetten gjord av rostfritt stål av typen 904 L, och de största nyheterna rör egentligen urtavlan: Återintroduktion av Air-King i samma typsnitt som gjordes för modellen på 1950-talet, stora arabiska siffror för 3, 6 och 9och en tydligare minutskala.

Oyster Perpetual Air-King

Oyster Perpetual Air-King

Båda klockorna sitter på solida Oyster-länkar och har det gröna sigillet, vilket innebär en 5-årig garanti som bygger på att klockorna har testats i alla positioner du kan tänka dig innan de kommer till butik. Precisionen? +- 2 sekunder per dag för både Daytona och Air-King.

Oyster Perpetual Air-King

Oyster Perpetual Air-King med det snygga gröna typsnittet från 1950-talet.

Rolex är detaljernas mästare, och de har också byggt upp en samlar-community som är besatta av urtavletryck, ringmaterial och liknande. Både bland kollegor som hör till dessa kretsar och bland vanliga dödliga råder i år helt enkelt en allmän Rolexfeber – det är många år sedan jag hört så många prata om Rolex nyheter med ett fånleende och något drömskt i blicken. Jag måste också erkänna själv att Daytonan är en av de första nytillverkade Rolex som jag känt ett riktigt habegär efter – den vitlackade urtavlan med svart-ramade extra urtavlor för kronografen är helt enkelt en perfekt sommarsportig klocka. Om du är mer lagd åt det hållet finns den också i en variant med svart urtavla.

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona på solid, stabil Oysterlänk.

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona – i vanlig ordning med screw-down-knappar för kronograf och krona.

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona med svart urtavla.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-31 18:11