Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Ny vintageinspirerad kollektion från Breitling

Att vintage-inspiration är en av de starkast rådande trenderna i klockvärlden just nu har inte gått någon förbi. Därför är ingen förvånad över att Breitlings låter sig inspireras av sina egna arkiv för den nya Navitimer 8-kollektionen. Däremot är många positivt överraskade över det starka resultatet.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-05-30 16:27  |  Lästid: 4 minuter

Navitimer 8 Automatic i svart stål med svart urtavla.

Minimalism, texturer och typografisk tydighet – 1930- 40 och 50-talet syns i alla de detaljer som är direkt inspirerade av de flygplansklockor som Breitling tillverkade när det begav sig. Till skillnad från den närmast ikoniska Breitling Navitimer 1, som naturligtvis fortfarande är en viktig del av märket så är klockorna Navitimer 8 enklare, renare, ja, helt enkelt lugnare i sitt uttryck.

Inspiration plockas från vintageklockor i Breitlings arkiv.

Därmed kompletteras rådande Breitlingsortiment, som växer i uttryck men minskar i storlek antalet referenser bantas från 650 till 120. Som Breitlings nya VD Georges Kern uttrycker det: ”För mycket val är inget val för konsumenten. Det blir bara förvirrande och svårt att förstå sig på märket när man tittar i skyltfönstret när det är massa modeller som är i princip likadana.” Apropå skyltfönster rullar de också i skrivande stund ut ett nytt butikskoncept med det beskrivande namnet Breitling Lofts. Vi pratar loftvåning, industriellt, urban chic och en yngre aktiv livsstil med surfbräda på väggen och en Norton i vardagsrummet. Den första butiken öppnade i Beijing för ett par veckor sedan, och flera världsstäder står på tur.

Navitimer 8 täcker hela spektrumet från en automatisk time-only i rostfritt stål till kronograf i rött guld med egentillverkat urverk. Här är mina favoriter i de olika kategorierna:

Navitimer 8 B01 Chronograph

Navitimer 8 B01 med boett av 18 karats rött guld och urtavla av brons. Foto: PPR/Breitling

har en 43 millimeter stor boett tillverkad av rött guld, och en urtavla av brons, där sistnämnda är ett av trendmaterialen från de senaste åren. Urverket är Breitlings egna. Notera att Breitling behåller typiska designsignaler som man är känd för, bland annat de vita stygnen på läderbandet. Pris: 191 650 kronor

Navitimer 8 Chronograph

Skillnaden här är att urtavlan är av så kallad pandatyp med kontrasterande extra urtavlor. Likaså är urverket det något enklare, men högst pålitligt av Valjoux-typ. Här är favoriten stålvarianten med blå urtavla går inte av för hackor.
Pris: 54 050 kronor

Navitimer 8 Automatic

Favoriten …

Svart stål med svart urtavla är favoriten. Enkelheten växer på mig, och jag tror att Breitling med den här klockan kommer att locka till sig ett yngre klientel och de som vill ha en pilotinspirerad klocka utan att ha för mycket information på urtavlan.

… men boetten i vanligt stål är också otroligt elegant.

Pris: Stål med svart urtavla. 35 900 kronor på läderarmband, 39 300 kronor med stållänk. Svart stålboett med svart urtavla: 47 700 kronor. 

Navitimer 8 Day & Date

 

Dag och datum är naturligtvis en praktisk funktion, som adderar ett mått av lättläst komplexitet. Min gissning är dock att denna klocka kommer att gå som bäst i Japan och Kina, där denna funktion är väldigt populär.
Pris: 37 850 kronor

Navitimer 8 Unitime

Med pilotinspirationen så känns en world timer som ett självklart inslag i kollektionen. Pluspoäng för att det centrala partiet på urtavlan är så rent, vilket gör att man lätt kan avläsa tiden utan att stressas av den nödvändiga informationsmängden på tavlans ytterkant. Detta rena uttryck är som starkast med denna variant med stålboett, silvertavla och stål-länk.
Pris: 77 650 kronor

Från designerns tidiga skisser

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar