Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Mustaschklocka mot självmord

Jag har aldrig förstått grejen med att sporta en ironisk mustasch bara för att. Men när det handlar om Movember, skapa uppmärksamhet och samla pengar till hälsoprojekt kring bland annat mental hälsa, självmordstankar och prostatacancer, varför inte? Oris visar också med sin Movember edition att klockor kan göra en skillnad.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-11-09 10:11  |  Lästid: 3 minuter

Att lägga sig under kniven för November för att sedan spara mustasch i en månad har blivit en stark tradition.

Jag vet att det är en klyscha. Men vi måste våga snacka om det – ännu mer. Stigmatiseringen må ha mildrats, men det finns fortfarande för många män som går vilse i bilden av att en bra karl reder sig själv. Själv har jag har så länge jag kan minnas haft en melankolisk, lätt depressiv sida. Men för några år sedan började tunga tankar började ta alltför stor plats i min vardag, och jag insåg den potentiella faran i det långa loppet, vilket fick mig att fråga efter hjälp. Vi är alla olika, och i mitt fall hjälpte det att gå till en psykolog. Och, återigen, i mitt fall – det finns mängder av lösningar, men inga standardlösningar – kan jag idag klara av min depressiva sida genom framför allt acceptans, fysisk träning, meditation och tillräcklig sömn. Och naturligtvis fick jag som bonus mängder av indra insikter om mig själv genom min psykolog.

Att erkänna detta är det svåraste jag gjort som journalist. Men jag gör det för att påminna klocknördar och andra som kan tänkas behöva höra det: våga fråga efter hjälp, du är inte ensam. Och här kommer nästa goda nyhet: Klockor kan också hjälpa. Inte bara för att man blir glad av att spänna på en schyst dinka kring handleden, utan för det faktum att Oris stödjer Movember Foundation, som bildades 2003. Den internationellt arbetande stiftelsen har ett enkelt mål: Att män inte ska dö för unga – och försöker därmed genom 1200 projekt tackla hälsofrågor som mental hälsa, självmord och prostatacancer.

 

Oris Movember Edition kommer med mustaschprytt läderarmband och med en randig natostrap.

Klockan i fråga är en Oris Divers Sixty-Five Movember edition. Vad skiljer då denna sextiofemma från andra? I vanlig ordning är det en automatisk klocka som är vattentät ner till hundra meter och den har en ring med aluminiuminlägg. Movember-editionens applicerade index är dock roséguldpläterade, baksidan har en Movembergravering med Movembers mustaschlogga, vilken också är brännmärkt på det bruna läderarmbandet. Klockan kommer också med en röd, beige och mörkbrun NATO-strap som har Movemberloggan på spännet. Om det inte vore för det faktum att jag redan är en stolt ägare till en annan version av Sixty-Five skulle jag lätt kunna tänka mig Sixty Five Movember Edition, som blir din för cirka 20 400 kronor.

Oris VD Rolf Studer bar en handuppdragen modell med tio dagars gångreserv på Movembereventet i Basel. Foto: Florian Bärtschiger

Den 31 oktober hade Oris ett event i sin utmärkta butik i Basel för att kicka igång Movember. Högst upp under träbjälkarna från 1200-talet kunde man också lägga sig under rakkniven med en barberare med tanken att låta mustaschen växa under november månad. Efter ett par Negronis verkade det vara en bra idé. Tyskan har till och med ett ord för det: Schnaps Idee. Så nu har jag för första gången på närmare ett decennium inget skägg. Men jag tror jag skippar mustaschen. Bilden nedan är lite fuskig, tagen under rakningen. Den här artikeln får bli min Movembermustasch – Jag spänner på mig min vanliga Oris Sixty-Five och sätter in ett par hundralappar till Movember i stället. Gör det sistnämnda du också.

#movember #orismovember #orischangeforthebetter

Oris Movember Edition kostar cirka 20 400 kronor.

Foto Florian Bärtschiger

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-11-09 10:14