Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Montblanc satsar på rally med ny klockchef

Montblancs designer Davide Cerrato var designansvarig på Tudor 2007–2015 – den period när Tudor tog plats i klocksamlarnas medvetande som en av de mest intressanta märkena för vintageinspirerade dykarklockor och kronografer. Kan han återupprepa magin på Montblanc?

Anders Modig  |  Publicerad 2017-05-28 13:14  |  Lästid: 4 minuter

Montblanc TimeWalker Rally Timer. Foto: Anders Modig

2017 börjar vi på allvar se frukten av Davide Cerratos arbete med att uppdatera designen från Montblanc, som vill visa var skåpet står med sportklockor. Företaget som har gjort klockor i 20 år, har byggt upp en egen manufacture som tillverkar egna urverk, och är sedan 2014, då de lanserade en evighetskalender för under 10 000 Euro kända för att leverera provocerande mycket klocka för pengarna. Designstarka Davide Cerrato är Managing Director för klockdivisionen – pennorna är fortfarande företagets största produkt – och nu lägger han fokus på TimeWalker-kollektionen som med modellerna Automatic, Automatic Chrono, Chrono 1000 och Rally Timer kort kan sammanfattas med racing, svart, rött, keramiska material och modern vintage.

Davide Cerrato. Foto: Anders Modig

– TimeWalker är ett intressant uttryck av Montblancs nya designspråk: nutida yngre, fräschare. Vi har jobbat med de tre viktigaste beståndsdelarna för en sportklocka med koppling motorsport: Tydlighet, prestanda och en stark, mekanisk designkod, säger han om klockorna som prismässigt ligger mellan 31 500 kronor och 1,7 miljoner kronor.

Hur åstadkommer du tydlighet?

– Genom anti-reflektivt glas, superluminova på visarna, och genomtänkt detaljarbete – ser du att visarens metalliska del är till hälften borstad och till hälften polerad? Det gör att du kan se visaren tydligt, även i det skarpaste solljus. Vi har reducerat mängden information på urtavlan och siffrorna är applicerade tredimensionella, borstade metallindex, vilket uttrycker styrka och viril maskulinitet. Tillsammans med den keramiska räfflade ringen i monobloc-konstruktion, så känner du igen klockan från avstånd.

Och prestanda?

– Det handlar om att ge klockan ett expressivt uttryck som går ut på att tidmätning, att leka med tiden genom kronografen. Här spelar också in att ha rätt motstånd i den vridbara ringen – jag älskar en ring med ”rätt” klick. Vad menar du med en starkt mekanisk designkod? – Tänk på detaljer som du har på en bil, som tanklocket, vilket återkommer i kronans design, vilket gör den lätt att greppa. En annan viktig detalj är att ha en röd sekundvisare för kronografen – eller som vanlig sekundvisare i TimeWalker Automatic, där röda visare är ett instrumentbrädeuttryck. Andra designkoder från bilsporten är naturligtvis också det vintageinspirerade armbandet, vilket ser ut som läder, men är av gummi. Gummi är mer funktionellt, och det dubbla fjärilsspännet har också en finjustering på 5 millimeter vilket är skönt på sommaren då handleden kan svälla.

Montblanc Timewalker Chronograph 1000.

OK, och om vi börjar med instegsmodellen, vad har du att säga om TimeWalker Date Automatic, som kostar 31 500 kronor?

– En fantastisk instegsklocka för sportklockor. För ett rimligt pris har du en 41 millimeter stor retro-chic klocka med vridbar ring, sportigt röd pil på sekundvisaren som känns som en kronografhand.

Chronograph Automatic, och Chronograph UTC, som kostar 42 000 kronor respektive 52 500 kronor?

– Båda är kronografer med intressanta material, och ett intressant pris. Med UTC som har både en andra tidszon och en 24-timmars, vridbar ring vilket gör att kan du kan följa tre tidszoner samtidigt.

Chronograph 1 000 med ett flertal patent, som görs i 18 exemplar och blir din för 1,7 miljoner kronor?

– Här har vi över 500 delar i ett galet urverk med dubbla frekvenser, 18 800 vph – likt gamla fickur – för tiden, och ett 360 000 vph för kronografen, vilket gör det möjligt att mäta en tusendels sekund, allt med nutida design. Det är verkligen en fantastisk klocka som kombinerar vårt urverkskunnande och designmedvetande!

Sist men inte minst, Rally Timer som blir din för cirka 370 000 kronor om du lyckas lägga vantarna på en av de 100 klockorna som tillverkas?

– Det är en unik version av en nutida sportklocka. Formgivningen på såväl boett och urtavla liksom själva handuppdragna urverket M16.29 från Minerva, vår fabrik för avancerade urverk, har ett formspråk som kombinerar vår tid med vintage. Det är en monopusher-kronograf med två räknare och den kan transformeras från stoppur till bordsklocka till instrumentklocka i en klassisk bil eller till och med armbandsur med läderarmbandet från Florens. Tack vare att vi använt titan för boetten så är klockan trots sina 50 millimeter inte för tung att bära på handleden, och när den sitter på armbandet kan du vrida klockan 90 grader så att du lättare kan läsa av tiden när du håller händerna på ratten.

Montblanc TimeWalker Rally Timer är lika vacker från baksidan.

Montblanc TimeWalker Date Automatic.

Montblanc TimeWalker Chronograph.

Montblanc TimeWalker Chronograph UTC.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar