Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

MB&F – independenturmakaren med mekaniska gallerier

MB&F, grundat av Max Büsser 2005 löser upp gränserna mellan klockor och konst – bokstavligen. Välkommen till MAD Gallery, ett måste för klockälskare som har vägarna förbi Genève, Dubai eller Taiwan.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-08-11 11:27  |  Lästid: 2 minuter

Wall Machine av Florian Schlumpf stäls nu ut på MAD Gallery i Genève.

Var går gränsen mellan klockor och konst? För Max Büsser hör de samman, vilket har lett till MAD Gallery, På gallerierna ställer MB&F också ut konstnärer, fotografer och hantverkare som arbetar i gränslandet mellan konst och tid. I Genève på går just nu utställningen ”Zeitmaskinen” – tyska för tidsmaskiner – med vägg och golvklockor tillverkade av Florian Schlumpf.

Kinetisk konst är MAD Gallerys specialitet, och Schlumpfs skapelser kvalar onekligen in under detta kriterium. Den exponerade mekaniska skönheten är viktigare än själva tidsangivelsen – på flera av modellerna kan man till och med plocka bort visarna som sitter på plats med hjälp av magneter.

Zeitmaschinen TM 2 och TM 3.

Schlumpfs sketeltoniserade, handtillverkade klockor TM2, TM 3 och Wall Machine kombinerar modernt klockmakeri med modern arkitektur.

– Jag är övertygad att bra design kommer från perfekt funktion. Funktion ger design, säger Schlumpf, som genom sitt företag Schlumpf Innovations, har jobbat med såväl enhjulingar som vattenpumpar.

På gallerierna kan du naturligtvis också hitta de intrikata produkterna från MB&F, som pushar gränserna för såväl urmakeri som pennor och musikboxar – och mekanisk konst.

www.madgallery.net

www.schlumpf.ch

Florian Schlumpf löser upp gränserna mellan konst, design och klockmakeri.

Detalj från TM 3.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar