Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Magisk klockkunskap

Café har varit på bokvernissage i Genève. I The Magic of Watches har Louis Nardin, uppvuxen i klockstaden La Chaux-de-Fonds och en av världens mest etablerade klockjournalister, skapat en perfekt startpunkt för den som vill lära sig mer om klockor.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-10-12 08:40  |  Lästid: 3 minuter
cover_watchprint_EN

Till skillnad från många klockböcker så är The Magic of Watches inte översållad med perfekt retuscherade kontrastrika fotografier – i stället får du förklarande texter och ett fåtal enkla, tydliga illustrationer som förklarar det grundläggande kring klockor. Hur är de uppbyggda, vad heter de olika beståndsdelarna, vad är egentligen skillnaden mellan tonneau och cushion? I dagens bilddrivna samhälle är det extra intressant med någon som vågar sig på att dela såväl djup kunskap som eldig passion framför allt genom text. Det handlar om att läsa, att sätta sig in i, och framför allt om det faktum att om du vill förstå tid måste du ta dig tid. Att boken dessutom är producerad utan ekonomiskt stöd av något klockmärke, gör den extra trovärdig.

Tar du dig tid, blir du rikligt belönad. Bland annat förklarar Nardin  märkliga fakta i klockvärlden: Hur kommer det sig till exempel att en klocka som kostar lika mycket som en flaska bordsvin kan vara mer exakt än en klocka som kostar lika mycket som en villa i Djursholm? Och hur fungerar ett urverk egentligen?

TMO_FlyerA5_EN_corr_HD-2

The Magic of Watches ger dig också insikt i de konstnärliga yrkena kring dekorationer och emaljering, där sistnämnda är på en helt annan nivå än på träslöjden i sexan. Kan du de namnen på de fem vanligaste formerna på boetter? Vet du vad de olika typerna av visare heter? Kan du alla de vanligaste klassiska mönster som förekommer i guilloché? Även om du idag inte har någon jävla aning om vad guilloché är så gör denna bok att du kan ta gigantiska kliv från ignoramus till att kunna ställa de rätta frågorna – för inom klockor blir du aldrig fullärd.

Du får också bilder på de ikoniska klockor som är bra att känna till om du vill hänga med i snacket. Vare sig du är nybörjare eller passionerad samlare kommer du att lära dig nya saker om allt från komplikationer till vad du ska tänka på om du vill sälja din klocka. Ett nätt format på cirka 210×145 mm gör att den både går att ta med sig och är snygg i hyllan. ”Läder”-bindning med lite soft padding och guld i trycket ger en lyxig retrokänsla, så långt ifrån en ICA-pocket det går. Snyggt formgiven är den också, vilket gör  The Magic of Watches en idealisk introduktion till den tickande världen. Men faktum är att jag skulle rekommendera denna bok till såväl nybörjare som passionerade samlare – för sistnämnda blir den också ett utmärkt stöd när du ska förklara någon detalj för nyinvigda.

Den perfekta julklappen till alla män och kvinnor som har tagit klivet till att bära armbandsur?

Pris: 39 €
Språk: Engelska eller franska
Beställ på: www.watchprint.com

TMOW_EN_pp TMOW_EN_pp TMOW_EN_pp
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar