Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Louis Vuitton släpper smartwatch

Hör lyxmärken och elektronik ihop? Louis Vuitton tror på den nya smartklocketrenden och vill ha en del av kakan som tros omsätta 280 miljarder kronor om året redan år 2020.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-07-11 10:53  |  Lästid: 2 minuter

Louis Vuitton Tambour Horizon.

Louis Vuitton är det senaste lyxmärket som idag presenterade en smartwatch. Märket har faktiskt producerat högkvalitativa klockor sedan 2002, numera är vissa modeller till och med försedda med Poinçon de Genève, en av klockvärldens finaste kvalitetsmärkningar.

Spirit of travel har alltid varit ett mantra för den gamla trunkmakaren, vilket även synts i det traditionella urmakeriet som haft en förkärlek för komplikationer och funktioner som har samband med resor. Den globala attityden är också tydlig i smartklockan – enligt Business of Fashion så är et den första som släpps över hela världen samtidigt och också fungerar överallt, inklusive i Kina – LV pratar om connected journeys.

Tambour Horizon skvallrar om att man använt märkets mest kända boett, med en lätt välvd, konformad design, likaså har klockan den typiska åttakantiga kronan.

Jag har ännu inte haft möjlighet att klämma och känna på Louis Vuitton Tambour Horizon, men för mig är det hittills största problemet med smarta klockor att bluetooth är en viktig del i kommunikationen med andra produkter, eftersom bluetooth inte är ett multikanalsystem. När jag testade en Samsung lyssnandes på musik från min telefon med hörlurar, fick systemet krupp när telefonen ringde, eftersom klockan också var kopplad till telefonen. Prylarna slog ut eller konkurrerade med varandra, på ett till synes slumpmässigt vis, och det var svårt att svara i telefonen – vare sig jag försökte med telefonen, klockan eller hörlurarna. Naturligtvis kan man göra ändringar i inställningar beroende på vilka prylar du använder just för tillfället – men för mig är detta inte särskilt användarvänligt. Min vurm för mekaniska klockor till trots är jag absolut inte en teknikfientlig gubbjävel, men jag har tre stora frågar när det gäller smarta klockor:
1. när kommer ett problemfritt multikanalsystem?
2. Kan smartwatches hela tiden se ut som klockor och ändå ha en ok batteritid? Att ha en accessoar på handleden som den större tiden påminner om ett svart hål känns lite som… ett svart hål.
3. Vilka är egentligen de funktioner som är oslagbara att ha i klockform?

Som Christoffel Kuenen programansvarig för masterutbildningen I interaktionsdesign på Umeå Universitet, uttryckte det när jag pratade med honom:
– Med en analog klocka har du en lugn interaktion med tiden – vilket gör det vettigt att ha den på handleden. Men är handleden också den bästa platsen för meddelanden och notiser? Jag är inte säker.

Boetten på Louis Vuitton Tambour Horizon kommer i tre varianter: Polerad, matt och all-black. Pris: från 21 200 kronor för klockan och från 2 500 kronor för ett armband.

Louis Vuitton Tambour Horizon

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-07-11 10:53