Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Livslinjer från Maurice de Mauriac

Med 60 utskärningar och 15 minutmarkeringar på den vridbara ringen på Maurice de Mauriac L2 har designern Fabian Schwaerzler skapat ett nytt formspråk för dykarklockor.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-04-21 23:01  |  Lästid: 4 minuter

Med superluminova syns tiden klart även under ytan.

– En vridbar dykring har flera funktioner – två av de viktigaste är att du ska kunna greppa den med handskar utan att halka, och du ska med en snabb titt se när 15 minuter har gått. 15 minuter när du är på väg upp efter en djupdykning kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Fabian Schwaerzler.

Det låter dramatiskt, men det handlar naturligtvis om att undvika syre i blodet – och då måste man när man stiger upp vänta (i princip) upp till en kvart på olika nivåer. Naturligtvis använder djupdykare nuförtiden dykdatorer, men en mekanisk klocka var och är fortfarande ett funktionellt verktyg. Femton minuter är ofta markerat på ringarna på – bland annat på flera av Omegas dykarklockor i rött – men att som på L2 bara visa de femton minuterna handlar om att våga reducera, att accentuera det essentiella, att våga vara asymmetrisk.

 

Klockan kommer i tre versioner: Rostfritt stål, brons och DLC coating.

Ringens mjuka formspråk går också igen på boetten, vars horn följer boettens tjocklek hela vägen ut till de små hålen för armbandsfästet – att göra genomgående hål gör det lite enklare att byta armband, vilket är en viktig detalj för Maurice de Mauriac, som alltid har erbjudet en uppsjö av armband, framför allt av läder och natotyp.

Även kronan och dess omgivningar är väl genomtänkta.
– De översta 1,5 millimetrarna är rundade så att den inte kan skära in i handen, vilket kan vara irriterande. Dessutom har vi skippat kronskydden. De har blivit en trend på dykarklockor men först på senare tid. Tidiga dykarklockor hade inga kronskydd, och jag tycker att det är vackrare utan. Dessutom är skydden överflödiga – kronan är stabil – om du mot förmodan skulle ha en så kraftig smäll på kronan att du slår av den så skulle du troligen inte överleva, säger Schwaerzler.

Fabian Schwaerzler i sin studio i Basel.

Schwaerzler designar även stolar för märken som Vitra, Colos och Dadadum, och det han har lärt sig av sina läromästare där har han tagit med sig in i klockbranschen.
– Man behöver inte dyra material för att skapa vackra saker. Vad det handlar om är att spendera tid och göra en genomarbetad design med rätt proportioner, och att använda de material du har på ett ärligt sätt – då blir det vackert. Jag älskar både rostfritt stål och brons – de är starka material som ändå är tillräckligt mjuka för att med åren utveckla en patina.

Likt på L1 har han lagt ner ett stort arbete på insidan – han jämför gärna det som är under glaset med ett arkitektoniskt rum. En klocka har naturligtvis tekniska specifikationer, framför allt måste den vara vatten- och dammtät. Men ur designsynpunkt är det bara en fråga om olika skalor.

Ta gärna en extra titt på index-linjerna. Eftersom vi är programmerade att räkna tid i fem- och femtonminuters-intervaller har dessa markeringar fått en subtil förlängning. Och eftersom klockan, som givetvis har superluminova på indexen, även skall vara läsbar under ytan, så är indexen, liksom visarna något fetare än föregångaren L1. Dessa genomarbetade detaljer förklarar också kollektionens namn – L står nämligen för linjer.

Urverket är ett omarbetat ETA 2824-verk, en legendarisk arbetshäst som bara går och går – så länge du servar den ungefär vart femte år. Datum kanske inte är helt nödvändigt på en dykarklocka som på ett minimalistiskt vis fokuserar på det essentiella, men på land är det naturligtvis en praktisk funktion.

– Dykare använda L2, men självklart är det framför allt en klocka som är producerad för det dagliga livet – målet var att en funktionell och ärlig klocka, säger Fabian Schwaerzler.

Fakta Maurice de Mauriac L2:
42 millimeter boett i 3 versioner: rostfritt stål, DLC coating och brons.
Vattentät till 300 meter.
Pris: från cirka 35 000 kronor.

Det är passande med ett sjölejon på baksidan av en dykarklocka från Zürich, eftersom staden har lejon i sin vapensköld.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2017-04-22 13:31