Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Se klockfilmen som vänder på dygnet

Inspireras av Cafés film om den nya kronografen från A. Lange & Söhne och få nya kunskaper om klockor och arkitektur av stjärnskotts-arkitekten.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-10-25 10:27  |  Lästid: 3 minuter

Time Arch Creative Director: Anders Modig, Director/DOP: Duoblau. Foto: Duoblau.

– Det finns absolut ett samband mellan arkitektur och klockor, säger Mattias Pedersen, arkitekt på Wingårdh arkitektkontor.

Det är stilsäkre Mattias ni ser i kortfilmen ”Time Arch” vid Aula Medica med en A. Lange & Söhne Datograph Up/Down ”Lumen” på armen, en platinaklocka med limiterad upplaga om 200 exemplar som släpps idag, den 24 oktober.

Aula Medicas fönster ger ett tydligt grafiskt uttryck med triangulära facetter vars färg och reflektioner upplevs som ständigt föränderliga med solens gång. Den translucenta urtavlans cirkulära, överlappande perlage-slipningar skapar liknande reflektioner på en annan skala. Båda spelar alltså medvetet med ljus och volym. Byggnaden speglar och släpper in såväl triangulära som psykedeliska ljusfenomen, och klockan släpper in ljus genom urtavlan av safirglas, vilket laddar upp det självlysande, gröna lumen-materialet på de extra urtavlorna, visarna, och det spektakulära datumet. Därmed kan du även efter mörkrets inbrott enkelt läsa av den 41 millimeter stora klockans funktioner – flyback-kronograf med tachometerskala och handuppdragen gångreserv som räcker i 60 timmar.

Mattias Pedersen startar kronografen inne byggnaden som hålls upp av 15 kilometer limträbalkar.

– Aula Medica är formmässigt väldigt säker, säger Mattias om byggnaden ritad av Wingårdhs.

– Det är en solfjäder med avrundade hörn, vilket kommer av innanmätets auditorium – en amfiteater för tusen åhörare. Fasaden med sina 5 700 glasskivor är helt enkelt en spektakulär, nutida högtidsdräkt. Klockans mer klassiska design skiljer sig vid en första anblick, men båda är moderna form follows function-varianter av arketypiska former. Och när du tittar närmare så inser du att både Aula Medica och klockan är spektakulära projekt som är extremt drivna av material, färg, form och ljus, fortsätter Mattias.

Aula Medicas 290 ton tunga fasad är uppbygd av 5 700 triangulära glasskivor.

Det naturliga ljuset tränger djupt i såväl klocka som byggnad. Byggnadens facetter mönstrar golvet, och på baksidan av Lange Datograph Up/Down ”Lumen” kan du verkligen förlora dig bland handdekorerade urverkets 454 delar med bryggor av tyskt nysilver, och funktioner som tidmätning till femtedels sekund, exakta minuthopp vid kronografens tidräkning och simultan ändring av datumet exakt vid midnatt. ”Lange” är också ett av extremt få företag som tillverkar sina egna balansfjädrar, vilket ytterligare säkerställer precisionen och isokronismen – här snackar vi helt enkelt tysk ingenjörskonst av högsta klass. Om man skulle översätta dessa mekaniska läckerheter till mat så snackar vi en meny med pilgrimsmusslor, foie gras och vit tryffel, snackar vi fotboll vore det en cykelspark à la Zlatan.

– Det blir så tydligt att det ligger tusentals timmar bakom en sådan här klocka, säger Mattias, och skakar på huvudet med ett leende när han tittar in i det urverket med en lupp.

Här kan du förlora dig i urverkets 454 delar. (Foto: A. Lange & Söhne)

Bra arkitektur kräver också tid – och när extrem komplexitet kombineras med god design så känns den liksom självklar – både arkitektur och urmakeri i den här klassen handlar om att tillgodose estetik, funktion, materialitet, design och kvalitet. Och vare sig det är en liten klocka eller detaljer i ett hus så ska det fylla en funktion på alla nivåer, även i ett större sammanhang.

Den halvtransparenta urtavlan av safirglas släpper igenom ljuset.  (Foto: A. Lange & Söhne)

– Arkitektur ska fungera i stadsplaneringen, och en klocka symboliserar himlakropparnas rörelse – och fungerar samtidigt som ett stilelement. Det finns så mycket mer i de båda objekten än vad man kan förnimma vid första anblick – både Aula Medica och A. Lange & Söhne Datograph Up/Down ”Lumen” behöver verkligen upplevas i sin helhet, säger Mattias Pedersen.

Pris för klockan: Cirka 990 000 kronor – här hittar du närmsta återförsäljare.

www.alange-soehne.com

Den starkt självlysande klockan gör att klockan fungerar under dygnets alla timmar.

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta