Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Kungens 50 favoritklockor

Fredag 22 januari invigde Hans Majestät Konungen utställningen I tiden på Kungliga Slottet i Stockholm. Kungen, som ju har det i sammanhanget passande valspråket ”För Sverige i tiden”, visade att han har en väldigt blandad smak som innefattar allt från utsmyckade praktur och högt stående schweiziskt hantverk till smarta klockor och vardagliga japanska quartzur.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-01-29 10:43  |  Lästid: 4 minuter
Kungen och Drottningen tog emot gäster och journalister på Slottet.

Kungen och Drottningen tog emot gäster och journalister på Slottet.

– Klockor och urmakeri har blivit ja, kanske inte ett så att säga personligt intresse, men intressant att både se på och ibland fundera på tekniken som man har lyckats skapa och bygga klockor, sa Kungen i sitt invigningstal till utställningen I Tiden, som visar upp drygt 50 av Slottets klockor för allmänheten. Den äldsta tillverkades 1585.

– Ja, den tillverkades för 430 år sedan ungefär, och den går ju i stort sett fortfarande rätt. Det kan vi förresten tacka vår skickliga slottsurmakare för. Som ni förstår är det ett tungt arbete att varje vecka gå runt här på de olika salarna och dra upp i stort sett alla slottets klockor som går att dra upp, det är nästan 100 stycken. Och det tar ju också sin tid… och på utställningen får man se ett urval av slottets klockor Göteborgsvitsade Kungen i sitt invigningstal.

Ett urval av utställningen.

Några av utställningens praktfulla bordsklockor.

– I dag har vi som vi brukar säga smarta klockor som ska användas med att läsa meddelanden, och man kan till och med välja musik eller klockan berättar för oss hur långt vi har sprungit eller hur fort vi har sprungit, hur många steg och annat. I framtiden kommer vi säkert fylla våra armbandsur med ännu fler funktioner som vi just nu inte kan föreställa oss.

Några minuter efter invigningen fick vi en pratstund med Kungen.

Har kungen en smart watch?

– Eeeeeeehhhhhh… det beror på vad du menar med det. En smart watch?

Med olika funktioner och mailvarianter och så vidare som ni pratade om i ert invigningstal.

– Jaha, du menar de senaste? Jo men det har jag. Jag tänkte ha på mig den idag, men jag hittade den inte i morse.

När Kungen inte hittade sin smartwatch blev det i stället en Seiko från 1990-talet.

När Kungen inte hittade sin smartwatch tog han på sig vad som flera av varandra oberoende experter hävdar är en Seiko, eller möjligtvis en Citizen.

Vad tycker Kungen om de här nya smartklockorna?

– Jo ja det är väldigt mycket funktioner man kan använda den till det är fantastiskt det gäller bara att veta när och var och hur och så vidare men man måste ju ändå fortfarande koppla den till telefonen… men det kommer säkert en dag när vi inte ens behöver det, när man får plats med allting i själva klockan.

Utställningen domineras den av praktfulla bords-, vägg- och golvur signerade av såväl designikonen Boberg som suputen Fredman, ni vet han från Bellmans epistlar. Det finns också en mindre monter med armbandsur – där en vintageklocka har en speciell plats i Kungens hjärta.

– Jag fick en klocka av min pappa … som jag kommer ihåg fanns med min mamma när jag var liten. Det är speciellt, säger Kungen.

Vad är det för klocka?

– Märket? Eeeehhh … ett schweiziskt. (Red: en Omegakronograf från slutet av 1930-talet, som Gustav Adolf fick 1942 av det schweiziska landslaget i militär femkamp, eftersom han var ordförande i Sveriges Militära Idrottsförbund)

Omega Kronograf från slutet av 1930-talet.

Omega kronograf från slutet av 1930-talet.

Finns det någon Rolex i Kungens ägo?

– Ehhhhhhmmmm. Nej, det tror jag inte!

Vad är det viktigaste med en klocka?

– Att den går rätt förstås!

www.kungahuset.se

 

Chopard Mille Miglia från 2003.

En specialtillverkad Chopard Mille Miglia från 2003 med Kungens signum.

 

Bordsuret av Fredman, som var urmakare innan flaskan tog över.

Bordsuret av Fredman, som var hyllad urmakare innan flaskan tog över.

 

Chopard Kalenderur från 1990-talet.

Chopard kalenderur från 1990-talet.

 

Kungen och Drottningen på utställningen I Tiden

Utställningen I tiden har öppet för allmänheten till 8 maj 2016.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-01-29 10:44